Ve čtvrtek mají dorazit místy bouřky, pak ochlazení, ale příští týden až +33 °C!

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Po květnovém chladném a deštivém počasí zažívá nyní Česko první letošní vedra, i když teploty jen lehce překračují 30 °C. Na Sedlčansku se podle údajů meteorologické stanice Rudolec teploty zatím jen těsně k hranici tropického dne přibližují. Středa byla v této vlně teplého počasí posledním dnem, protože už dnes meteorologové očekávají studenou frontu, která by měla přinést silnější odpolední bouřky a následně i ochlazení. Bouřky ve čtvrtek odpoledne a večer zasáhnou nejspíš celé území a postarají se o sražení teplot na maximálně 28 °C.

„Pátek a víkend budou díky tomu o něco chladnějšími dny. Páteční den čekáme polojasný, přechodně až oblačný s velice příjemnými teplotami 23/27 °C. Víkendové dny se moc lišit nebudou, sobota i neděle se obejdou beze srážek s převažujícím sluncem, teploty se dostanou poblíž 25 °C s tím, že v sobotu bude zřetelně tepleji na Moravě (zde do 27 °C) než v Čechách (kde by teploty neměly 25 °C překročit). Srážky jsou na víkend skoro vyloučeny,“ uvádí Meeocentrum.

Avšak už příští týden bude ve znamení obnovy teplého jižní proudění, takže se zase bude oteplovat. Hlavně na začátku týdne je mnohem větší pravděpodobnost přeháněk a bouřek, které asi zasáhnou celé území. „I tak se budou teploty zvyšovat, v pondělí na max. 28 °C, v úterý až 31 °C a od středy do pátku nyní malují modely maximální teploty až do 33 °C! Přesná výše teplot bude ještě upřesněna, ale zdá se skoro jisté, že současné tropické počasí se v příštím týdnu překlopí do už těžko snesitelných veder,“ dodává web Meteocentrum.