Skanzen ve Vysokém Chlumci obsadí vojáci, přidají se i sedláci a řemeslníci

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

VYSOKÝ CHLUMEC – V sobotu 31. července skanzen lidových staveb ve Vysokém Chlumci ožije nejen vojáky, ale i sedláky a řemeslníky. Návštěvníci se budou moci přenést do poloviny 18. století a panování Marie Terezie. Tedy doby, která byla poznamenán vojenskými konflikty jenž citelně zasáhly také obyvatelstvo Království českého. Spřátelené i cizí armády táhly krajinou a nezřídka si vynucovaly na vesničanech kvartýr – nocleh s poskytnutím proviantu.

Návštěvníci skanzenu se tak mohou podívat, jak to v takové vesnici vypadalo a zároveň nahlédnout pod ruce zručným řemeslníkům. Atmosféru vesnice, ve které se dočasně usadila vojenská jednotka, přiblíží návštěvníkům zhruba čtyři desítky účinkujících. Ve vojenském táboře budou probíhat ukázky výcviku a střelby z historických palných zbraní. Přičemž v 11 a v 15 hodin proběhnou ukázky vojenských střetů mezi rakouskou a francouzskou armádou.

„V okolních chalupách pak najdete venkovské rodiny a řemeslníky, jejichž činnost často s pobytem armády souvisela – kováře, krejčího, soustružníka, voskářku, krajkářku i výrobce vojenských stanů. Dozvíte se, jaký byl jídelníček vojáků, jak se vařilo v černé kuchyni, vyráběly slaměné ošatky, nebo co v této době obnášela péče o nemluvňata, vyzkoušíte si pečení perníků a výrobu sýrů,“ popisuje sobotní akci pozvánka Hornického muzea Příbram.

Ilustrační foto: pixabay.com