Vypínání původního standardu DVB-T začne už v listopadu. Nahradí jej DVB-T2

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANSKO – Bude tomu deset let, co o půlnoci z 31. října na 1. listopadu 2009 skončilo na celém území středních Čech analogové televizní vysílání. Lidé před tímto datem hojně nakupovali nové televizory, antény a set-top boxy, aby mohli pomocí pozemního vysílání nadále sledovat své oblíbené TV pořady. Nyní je čeká to samé, střední Čechy postupně, avšak nejpozději do 23. ledna 2020, přejdou na druhou generaci pozemního vysílání.

Změny se postupně dotknou všech diváků, kteří přijímají programy na klasickou pozemní anténu a to jak původních DVB-T multiplexů, tak i přechodových DVB-T2 sítí. Na Sedlčansku většina TV diváků přijímá pozemní vysílání buď z Cukráku nebo z Votic. V případě příjmu z vysílače Praha-Cukrák musí diváci počítat s tím, že vysílání DVB-T signálu skončí u multiplexu 1 (programy ČT1, ČT2, ČT Sport, ČT24 a ČT:D/ČT art) k 27. listopadu 2019.

V případě multiplexu 2 (stanice TV Nova, Nova Cinema, TV Prima, Prima COOL a TV Barrandov) a multiplexu 3 (programy Prima LOVE, Prima ZOOM, Prima MAX, Prima KRIMI, Barrandov KRIMI, Kino Barrandov, TV Šlágr, Óčko, Óčko Star a Televizí Seznam) skončí DVB-T vysílání k 15. lednu 2020. Pokud vaše anténa míří na Sedlčansku na vysílač pozemního vysílání Votice-Mezivrata, máte čas na nákup DVT-B2 televizoru či set-top boxu do 7. ledna 2020 (multiplex 1 s programy ČT1, ČT2, ČT Sport, ČT24 a ČT:D/ČT art).

V případě sledování programů multiplexu 2 (stanice TV Nova, Nova Cinema, TV Prima, Prima COOL a TV Barrandov) a multiplexu 3 (programy Prima LOVE, Prima ZOOM, Prima MAX, Prima KRIMI, Barrandov KRIMI, Kino Barrandov, TV Šlágr, Óčko, Óčko Star a Televizí Seznam) skončí DVB-T vysílání až 22. ledna. A závěrem jedno upozornění: některé programy DVB-T2 v pozemním vysílání (Prima, Nova) mají být zdarma jen v rozlišení SD+, v rozlišení HD pak za poplatek.