Stavba společenského centra v Tyršově ulici bude hotova do konce října

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Stavební společnost HSF System realizuje v Sedlčanech výstavbu společenského centra a netradičně řešené modlitebny. Dokončení stavby je plánováno na konec října letošního roku. Investorem je spolek Maranatha, jehož zakladatelem je developer a filantrop Radim Passer. Projekt v Sedlčanech zahrnuje dva objekty. V bytovém domě se čtyřmi byty budou v přízemí prostory společenského centra a obchodní jednotka. Druhá budova bude nezvykle řešená modlitebna. Poloha obou staveb a jejich prostorové rozměry jsou zvoleny tak, aby korespondovaly s okolní zástavbou a navazujícím městským parkem, který se do budoucna plánuje.

„Netradiční je hlavně architektonická kompozice exteriéru modlitebny. Z těchto tvarů pak vychází samotné dispoziční řešení interiéru,“ říká Jan Hasík, ředitel společnosti HSF System. Neobvyklé je stavebně konstrukční řešení objektu modlitebny. Jedná se o monolitickou železobetonovou skořepinovou konstrukci. Lehký obvodový plášť modlitební budovy je tvořený z prosklených fasád a hliníkového tahokovu.

Vizualizace – zdroj: Maranatha

Kompozici modlitebny, kterou tvoří systém rovnoběžné svislé stěny v kombinaci se šikmými příčnými stěnami a šikmou střechou ve třech základních skonech, je podřízena provozní i tvarové čistotě hlavního sálu. Pro jeho dostatečné osvětlení je použito horní osvětlení šikmým skleněným oknem nad pódiem. Nejvyšší bod celého prostoru jen koncipován nad interiérovou dominantu křtitelnice. Barevně bude objekt laděný do červeno-stříbřitého barevného spektra.

Vizualizace – zdroj: Maranatha

„Společenské centrum nabídne spoustu volnočasových aktivit pro děti i dospělé. V obchodní jednotce v přízemí bytového domu uvažujeme o charitativním obchůdku. Venkovní prostranství chceme využít na pořádání různých komunitních aktivit. V plánu už je například předvánoční charitativní jarmark,“ říká za spolek Maranatha Radim Passer. Stavba probíhá plynule bez zásadnějších komplikací. Aktuálně jsou hotové základy i základové desky budov a první obrysy objektů. Ukončení stavebních prací je v plánu na konci října 2019.

Autor/zdroj: Lukáš Klapil