Zatraktivnit lesopark na Cihelném vrchu by měl vyhlídkový ochoz na hvězdárně

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Také v tomto roce mají na Cihelném vrchu v Sedlčanech probíhat práce na budování lesoparku. V loňském roce dostaly pěšiny v lese zpevněný povrch a vznikla tu další cesta vysypaná štěrkem a kamenných prachem. Ta nejenže spojuje cestu táhnoucí se po vrstevnici lesa a strmou cestu k hvězdárně, ale i nově vzniklé elipsovité místo osazené sezením z otesaných kmenů stromů určené k odpočinku a dětským hrám. Přibyly tu také lavičky a nové odpadkové koše. Pro letošek město vyčlenilo v městském rozpočtu na další práce v lesoparku částku 150 tisíc korun.

Teď v zimních měsících tu pracovníci technických služeb provádějí probírku náletových keřů a kácení suchých stromů. Ještě více zatraktivnit lesopark na Cihelném vrchu by měl vyhlídkový ochoz vybudovaný po obvodě objektu hvězdárny přibližně ve výšce deseti metrů na úrovni kopule. „Počítáme s jeho vybudováním, ale v letošním roce to nebude,“ řekl starosta města Miroslav Hölzel. Podle něj by neměl být ani problém odstranit vzrostlé dřeviny, které nyní brání výhledu do všech čtyř světových stran. To se týká především východního pohledu z hvězdárny směrem na město.

Vyhlídkový ochoz by uvítali i sedlčanští amatérští astronomové, například při pozorování meteorických rojů. Stejně tak i veřejnost, která by se zde mohla učit orientovat se podle souhvězdí nebo odtud v noci vnímat celou krásu temné oblohy s Mléčnou dráhou. Budova hvězdárny stojí na Cihelném vrchu od roku 1961 a v roce 1962 byl pod její kopuli nainstalován dalekohled Zeiss 200/3000. První návštěvníci využili dalekohled hvězdárny začátkem června 1962. Původně na kamenné vyvýšenině, kde dnes stojí objekt hvězdárny, stávala od roku 1928 do roku 1939 dřevěná trámová rozhledna.

Podzimní podvečerní pohledy do krajiny tak, jak je z průzoru kopule vyfotografovali sedlčanští amatérští hvězdáři:

výhled směrem na jih – foto: hvězdárna Sedlčany
výhled směrem na západ – foto: hvězdárna Sedlčany
výhled směrem na sever – foto: hvězdárna Sedlčany