Masopust v letošním roce končí až 1. března. Stále jsou ale nejisté maškarní průvody

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

Datum konec masopustu může být svým způsobem pro někoho jednou velkou záhadou. Jednou období masopustu trvá jen něco málo přes měsíc, jiný rok zase mnohem déle. Jisté je pouze to, že každoročně masopustní doba začíná na Tři krále (6. ledna). Vloni připadl konec masopustu už na úterý 16. února, z čehož logicky vyplývá otázka, kdy vlastně končí masopust v letošním roce? O přibližně dva týdny později jak loni, tedy až v úterý 1. března!

Termín konce masopustu (pochování basy) vždy určují Velikonoce, velikonoční svátky zase první jarní úplněk. Letos první jarní úplněk zaznamenáme v sobotu 16 dubna, neboť ten předchozí je 18. března a to ještě není kalendářní jaro (to letos začíná 20. března v 16:33). Letošní Velikonoce tedy vcelku logicky připadnout na následující neděli 17. a pondělí 18. dubna. Šest týdnů před tím na tzv. Popeleční středu (letos 2. března) začíná postní doba, úderem úterní půlnoci (1. března) končí doba masopustní.

Tím pádem je vcelku jasné všechno! Méně jasné je, jak to bude letos vypadat s oslavami masopustu a masopustními průvody. I když v řadě míst mimo Sedlčansko se v průběhu masopustu běžně konají různá masopustní veselí (zabijačkové hody, průvody, karnevaly, zábavy a další) na Sedlčansku je absolutní klid. Zatím se neví ani zda se budou na Sedlčansku konat v závěru masopustního období maškarní obchůzky. Tradiční býval vždy Tučný čtvrtek (letos připadá na 24. února) v Příčovech.

Stejně tak největší masopustní průvod v celém Česku, v nedalekém Milevsku. Ani tam zatím neví, zda letos historicky 160. průvod (26.února) bude a v jaké podobě. A to lze jmenovat i další místa, jako například Svatý Jan, Chramosty, Milešov, Kosova Hora, Vysoký Chlumec a jiné, kde pravidelně kolem konce masopustu maškarní průvody chodily. Tradici si pomalu získávalo i dětské masopustní úterý spojené s páráním pašíka na sedlčanském rynku.

  Součástí Velikonočního pondělí je tradičně barvení vajíček, koledování a pomlázka

Zatím vše nasvědčuje tomu, že masopustní maškarní průvody v některých tradičních obcích pořadatelé stejně jako vloni kvůli covidu zruší, případně proběhnou v komornější formě. Naopak je ale v Česku mnoho míst, kde tradiční masopustní průvody v plánu mají a maškarní průvody i přes omezení budou. Někde i s posezením v místních hospodách. Jinde, ale stále se měnící opatření proti šíření covidu otrávily pořadatele tak, že je už dopředu jasné, že masopust zakončí bez jakékoliv akce.

Ilustrační foto: pixabay.com