Policisté kontrolovali rekreační objekty, k dispozici měli čtyřkolku

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANSKO – Sedlčanští policisté o víkendu prováděli rozsáhlou akci zaměřenou na kontrolu rekreačních objektů. Preventivní akce probíhala na celém pravém břehu řeky Vltavy. Vzhledem ke špatné zimní přístupnosti některých míst vypomáhali na místě policisté z obvodního oddělení Příbram-venkov, kteří mají k dispozici čtyřkolky a terénní vozidla. Příslušníci policie zkontrolovali několik desítek objektů. Obdobné akce budou během zimního období, kdy jsou chaty většinou opuštěné, probíhat i nadále.

foto: Policie ČR

„Na vykrádání obydlí se zaměřuje také nově vzniklý preventivní projekt s názvem ‚Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům‘, který představuje souhrn opatření při ochraně domů, bytů a rekreačních objektů. Jeho cílem je informovat veřejnost o všech možnostech a způsobech zabezpečení prostřednictvím mechanických zábranných a zámkových systémů v kombinaci i s elektronickou ochranou. Nabízí návod, jak správně postupovat a čeho se vyvarovat při výběru zabezpečovacích komponent, zdůrazňuje důležitost certifikace výrobků a služeb,“ uvedla v tiskové zprávě policejní mluvčí Monika Schindlová.

foto: Policie ČR

Zloději si vybírají především odlehlá a špatně zabezpečená obydlí.Jejich pozornost upoutají i chalupy, ke kterým se dá dobře zajet autem, aby se s lupem tolik nenadřeli. „Pachatelé většinou vypáčí dveře či okna, nebo je rozbíjejí. Jsou schopni najít také uschované klíče nebo si všimnout nedovřených oken. Kradou a odnáší vše, na co přijdou, většinou nářadí, jídlo, pití, jízdní kola, elektroniku apod. Pro případ vloupání je dobré pořídit si fotodokumentaci cenných věcí a poznamenat si výrobní čísla elektronických přístrojů. Cennější věci je lepší nenechávat vůbec přes zimu v objektech,“ dodala mluvčí.