Dakar 2019: Macík v páté etapě poškodil nápravu a ztratil dvě a tři čtvrtě hodiny

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

ARAUQUPA – Pátá etapa do Areuqipy, která byla v pátek 11. ledna pokračováním čtvrteční maratonské etapy, měla na svém programu pro kamiony nejdelší měřený úsek celé rallye (517 km). Smolařem této etapy se stal Martin Macík s kamionem Liaz, který na 205. kilometru měřeného úseku vážně poškodil nápravu předního kola. Posádka to však nevzdala a po několika hodinách dokázala Frantu vrátit na trať. Bohužel s tak velkou ztrátou, že boj o přední umístění na letošním Dakaru pro posádku skončil… Posádka totiž musela vynechat několik kontrolních bodů v dunách, ke kterým by se bez předního náhonu nedostala. Zároveň však měla štěstí v neštěstí, protože etapa byla z bezpečnostních důvodů, kvůli husté mlze, zkrácena.

„Hrozná očista, ale zvládli jsme to až do cíle! Bohužel tedy se ztrátou několik bodů ve velkých dunách, kam jsme proste nemohli. Teď čekáme na rozhodnutí organizátora co a jak dál. Každopádně vám všem hrozně moc děkuji za podporu,“ napsal na svém facebookovém profilu Martin Macík. Zásadní teď bude, jakou penalizaci Martin Macík obdrží, případně, zda mu organizátoři dovolí pokračovat v závodě. „Chceme jet dál a udělali jsme maximum pro to, aby se to povedlo. Franta jede neskutečně. Ukázali jsme, že je reálné porážet i ruské Kamazy a v druhé polovině na to chceme zase šlápnout a přesvědčit, že to nebyla jenom náhoda, že na to máme,“ dodal Martin Macík.

Etapu za tým Big Shock Racing jistil Jan Brabec, který je od začátku závodu nejlepším českým jezdcem na motocyklu. V páté etapě dojel na 21. místo a v průběžném pořadí mu celkově patří  24. pozice. „Etapa dobrá, ale po 160 km jsem myslel, že tu motorku opřu o stojánek a půjdu domů pěšky. Jestli organizátoři slibovali, že to bude těžké fyzicky, navigačně, psychicky, tak vše splnili. Hlavně v kamení jsem musel jel opatrně a ubrat. Teď se těším na den volna, i když se cítím pořád celkem dobře, i fyzicky jsem naprosto v pohodě. Sil mám zatím dost. Přijde mi, že teprve teď to pro mě začíná,“ zakončuje optimisticky Brabec.

Autor/zdroj: Z Rallye Dakar Nikola Kužílková,
Big Shock Racing