Třináctý ročník Dne pro dětskou knihu se opět ponese ve znamení dalšího rekordu

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – V sobotu 30. listopadu se na náměstí TGM uskuteční již třináctý Den pro dětskou knihu spojený s pokusem o rekord. Tentokrát půjde o disciplinu „Nejvíce lidí s vločkou“. Vločka uznaná pro rekord může být ozdoba na stromeček, vločka coby vánoční  pečivo a dále vločka háčkovaná, skleněná, paličkovaná, korálková, dřevěná, plastová, kovová, slaměná. Tedy všechny vločky vytvořené lidským umem. Myšlena tak není ta padající v zimě z nebe, či dokonce vločka obilninová.

„Papírové vločky budou do rekordu uznány pokud budou polepené nějakým dalším materiálem. Kromě zmíněného pokusu o rekord na nás čeká i pestrý doprovodný program. Můžete se těšit na kapelu Třetí slunce, prezidenta agentury Dobrý Den Miroslava Marka, dětmi i dospělými  milovaného spisovatele Miloše Kratochvíla, který přijede pokřtít svoji novou knihu,“ píší v pozvánce pořadatelé akce, který jsou tradičně sedlčanská městská knihovna a klub Velká Kobra.

Akce začíná ve tři hodiny odpoledne, vlastní sčítání vloček pak proběhne přibližně o hodinu později. Při této příležitosti dojde i k zahájení adventního času v Sedlčanech a k rozsvícení vánočního stromu starostou města. „Na náměstí budou mít návštěvníci akce možnost si také nakoupit nejkrásnější vánoční dárky – knihy. V neposlední řadě se můžete těšit i na celou řadu postav adventního průvodu, který nám pomáhají zajistit sedlčanští ochotníci,“ dodávají pořadatelé akce.

Historie sedlčanských pokusů o rekord se začala psát v roce 2007. Tehdy padl první rekord, kdy na náměstí přišlo 620 lidí s Ladovou knížkou o kocouru Mikešovi. Další pokus o rekord se konal na zimním stadionu v roce 2008, tehdy na ledové ploše stálo na bruslích 54 Mikulášů. V roce 2009 napočítala Agentura Dobrý den  na sedlčanském náměstí 432 lidí se zapáleným vánočním františkem. V roce 2010 přišlo na rynk 475 lidí s betlémem, v roce 2011 pak 477 lidí s vánoční ozdobou.

Rekord s rybou si v roce 2012 nenechalo ujít 686 lidí. Rok 2013 znamenal další rekord, tentokrát na náměstí dorazilo 504 lidí s andělem. Rekordy padaly i v létech 2014 a 2015, přispělo k nim 488 lidí s vánočně ozdobeným perníkem, respektive 451 lidí s vánoční pohlednicí. V roce 2016 to opět byla kniha Josefa Lady, s kterou dorazilo na rynk 688 lidí. Předloni mělo v Sedlčanech na hlavě kulicha s bambulí 893 lidí. A konečně vloni přineslo ručně psaný vánoční recept 412 osob.