Od začátku roku řešili policisté přes tři stovky střetů vozidel se zvěří

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Srážek se zvěří teď na podzim každoročně přibývá. Podle dnešních informací policejní mluvčí řešili policisté od začátku roku na příbramských silnicích přes tři sta srážek se zvěří. Koncem minulého týdne došlo na Sedlčansku ke dvěma takovým nehodám.

V pátek 16. listopadu v ranních hodinách vběhla na silnici mezi obcemi Dublovice a Zvírotice pod kola osobního vozu srna. Čtyřiačtyřicetiletý řidič se snažil srně vyhnout, strhl řízení a vyjel mimo komunikaci, kde se vůz převrátil na střechu. „Muž utrpěl lehké zranění, hmotná škoda se vyšplhala na 300 tisíc korun,“ upřesnila následky nehody a škodu na vozidle policejní mluvčí Monika Schindlová.

Následující den způsobila srnčí zvěř další nehodu, tentokrát na silnici I/18 v katastru obce Svatý Jan. Zvíře narazilo do levých zadních dveří auta a způsobilo škodu ve výši pěti tisíc korun. „Nejlepším preventivním opatřením před takovou nehodou je nízká rychlost jízdy, protože tím vzniká prostor pro reakci,“ radí policejní mluvčí a dodává:

„Pokud motorista spatří na silnici zvěř včas, měl by sešlápnout brzdový pedál a použít výstražné zvukové znamení. Jestliže již nejde srážce zabránit, potom je nutné intenzivně brzdit a neuhýbat. Úhybný manévr je mnohem víc nebezpečný, protože hrozí například přejetí do protisměru, čelní náraz do protijedoucího automobilu nebo náraz do stromu u silnice.“