V hodně křehké koalici má být jazýčkem na vahách jediný mandát

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

Konec všem dohadům, konec všem iluzím některých voličů ve městě. Realita je taková, jako momentálně je – Sedlčany povede koalice složená ze sedmi zastupitelů ODS, tří zastupitelů Sdružení nezávislých kandidátů Sedlčan a jednoho zastupitele KDU-ČSL. Úmyslně píši „jednoho zastupitele KDU-ČSL“, neb, jak druhý z dvojice zvolených zastupitelů za tuto stranu se včera vyjádřil na Facebooku, tak on se ke koalici nehlásí.

Jedenáctičlenná koalice je v tomto případě hodně křehká, neboť jazýčkem na vahách zde bude jediný mandát. Stačí, aby jeden člen koalice se v průběhu volebního období „špatně vyspal“, a rázem je všechno jinak. Bezpochyby největší kritiku sklidila tato, zatím ustavujícím zasedáním „neposvěcená“, koalice u strany STAN a její příznivců. Chápu to, vždyť tato strana získala stejně mandátů jako ODS a koalice ji teď svým strategickým tahem zahnala do autu.

Na druhou stranu je pravda, že nebýt přerušení ustavujícího zasedání zastupitelů z důvodu nově zjištěných skutečností (citace přijatého usnesení zastupitelů), tak mohlo být všechno jinak a strana STAN mohla mít minimálně tři místa v Radě města. Možná… Ale upřímně: velkou většinu zvolených zastupitelů tvoří na prvních místech všech stran lidé, kteří nechtějí kvůli svému zaměstnání vykonávat funkce uvolněných radních (až na jednu či maximálně dvě výjimky).

Nechci vůbec předjímat jaké bude pondělní pokračování ustavujícího zasedání zastupitelů, ale s asi moc velkou pohodou mezi zastupiteli, ale i v publiku počítat nelze. Uvidíme… Každopádně nelze jen vinit komunální politiky, na vině jsou i voliči, kteří dávají ve volbám hlasy těm, kteří v konečném stádiu o uvolněné funkce ve prospěch města, a vlastně i svých voličů, dvakrát nestojí a dávají před nimi raději přednost svému jistému (a často i lukrativnějšímu) zaměstnání.