Kdo z vás je bez hříchu, ať po ní první hodí kamenem, píše se v bibli

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

Není tomu ani čtyřiadvacet hodin, co jedna čtenářka mého článku „Ustavující zasedání zastupitelé z důvodu nově zjištěných skutečností přerušili“ jej dala na sociální sítě s dovětkem, že by bylo vhodné vice rozvést o jaké nově zjištěné skutečnosti se jedná. Předně musím konstatovat, že jsem přesně použil formulaci, která zazněla v usnesení zastupitelů. Jenže, jak jsem dnes ráno zjistil, mnohým to opravdu nestačilo a na sociálních sítích se tak strhla doslova mela. Chtěli jste to rozvést, máte to mít. Abych tu uváděl jméno zastupitelky, kvůli které bylo ustavující zasedání přerušeno, je vcelku zbytečné. Na sociálních sítích je toto jméno bez jakýchkoliv skrupulí v hojné míře citováno.

Nejdřív se však vrátím o dvě tisíciletí zpět. „Kdo z vás je bez hříchu, ať po ní první hodí kamenem,“ říká Ježíš v bibli rozohněnému davu a ukazuje přitom na vyděšenou ženu, která nehybně leží v prachu cesty. Přesuňme se nyní v čase o dva tisíce let dopředu – do naší uspěchané současnosti a konkrétně na komentáře na sociálních sítích k přerušenému ustavujícímu zasedání sedlčanských zastupitelů. Tedy zcela jiné prostředí, jiní lidé, jiné situace a přesto v mnohém tak podobné onomu biblickému výjevu! Jsem svědkem živé debaty o tom, kdo jaké chyby dělá, jak je měl či má řešit, proč je neřešil a proč udělal to co udělal. Kdo dotyčné zastupitelce fandí, kdo její mlčení zatracuje, kdo je jejím fanouškem a komu co se líbí a nelíbí. Přisadím si, ale přece jen trochu víc věcně.

Chybou, podle mě, bylo, že ač obhájce dotyčné zastupitelce podle jejích slov radil, aby „zatloukala“, měla jít s pravdou ven už dávno. Ona trestní kauza se totiž táhne už téměř dva roky a usnesení Ústavního soudu je na webu veřejně dostupné… Spíš než s právníkem se, opět jen podle mého mínění, v tomto případě měla poradit se svým svědomím a minimálně to sdělit všem svým bývalým i současným spolustraníkům. Stejně tak si myslím, že to měli dopředu vědět i voliči, když žádala v nedávných volbách o jejich důvěru a sama v předvolební kampani hlásala otevřenost a transparentnost. A nebo neměla kvůli svým problémům vůbec v letošních volbách kandidovat. To říkám jako konzervativní člověk, který u trestně stíhaných politiků (včetně těch komunálních) nechce nic slyšet o presumpci neviny. Nikdo tyto lidi přece nenutí, aby se „svým škraloupem“ lezli do politiky! A pokud přesto tak učiní, musí počítat se všemi důsledky z toho plynoucími.

Na druhou stranu ale neřešte prosím svými „odbornými úsudky“ na sociálních sítích situaci, do které jste se sami zatím nikdy nedostali. Já zkušenost s podobnou situací mám, proto jsem také svůj včerejší výše citovaný článek formulovat tak, jak bylo uvedeno. Dejme dotyčné zastupitelce čas, aby se alespoň teď mohla poradit se svým svědomím a usoudit, zda nadále trvá na funkci místostarostky. Podobně též dejte čas jejím spolustraníkům, aby měli možnost přehodnotit či potvrdit svá dřívější rozhodnutí a vyčkejme pokračování ustavujícího zasedání.