Ani letos sv. Martin sníh nepřinese. I nadále nás čekají nadprůměrně vysoké teploty

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANSKO – Kalendářní týden od 7. do 13. listopadu nám přinese jednu hlavní událost. Tou bude v pátek 11. listopadu bezesporu oslava svátku svatého Martina. Ten na bílém koni, co se týká počasí a lidových pranostik, ani letos nepřijede, stále si budeme moci užívat po rozplynutí ranních mlh teploty 10 až 13°C. Podobné teplo má být i v příštím týdnu, a to minimálně do čtvrtka 17. listopadu. Naposledy na sv. Martina sněžilo i v nížinách v roce 2016.

„Důvodem příjemného teplého počasí bude tlaková výše od jihozápadu. Ta bude v dalších dnech mohutnět a přesouvat se přes střední Evropu zvolna k východu. Kolem ní a k nám bude proudit teplý vzduch od jihu, zejména ve vyšších vrstvách atmosféry. Dnes bude přes den většinou polojasno, nejvyšší čtvrteční denní teploty budou 10 až 14 °C. Na svátek sv. Martina má být polojasno až oblačno s denními teplotami 9 až 13 °C,“ uvádí na svém webu ČHMÚ.

Ještě v sobotu a neděli má být polojasno, místy mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C, při mlze nebo nízké oblačnosti kolem 7 °C. „Od pondělí příštího týdne až do čtvrtka 17. listopadu má být zataženo nízkou oblačností, mlhavo a mrholení. Na horách a běhen dne i i jinde polojasno až skoro jasno. Nejvyšší denní teploty v pondělí 5 až 9 °C, od úterý do čtvrtka nejvyšší denní teploty 4 až 9 °C, při slunečním svitu kolem 12 °C,“ dodává ve svém výhledu počasí ČHMÚ.

Zdroj: ČHMÚ
Ilustrační foto:
pixabay.com