Temné síly o svátku Halloweenu mohou sehrát v jednání rozhodující úlohu

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

KOMENTÁŘ – Jednadvacítka sedlčanských nedávno zvolených zastupitelů má ode dneška (24. 10.) přesně týden na to, aby se do dne konání ustavujícího zasedání Zastupitelstva dohodla o složení Rady města a postech starosty a místostarosty. To se týká především dvou nejsilnějších stran (ODS a STAN), které dostaly od voličů shodně po sedmi mandátech. Zatím tato jednání jsou v Sedlčanech v patové situaci. Nechci teď předjímat, jak ta jednání nakonec dopadnou, ale co když se strany do ustavujícího zasedání nedohodnou nebo někdo na poslední chvíli poruší předem připravený scénář?

Pak klidně může dojít k situaci, že sedlčanskou radnici dál povede současný starosta. Podle zákonu o volbách vydaných ministerstvem vnitra pokud zastupitelé na ustavujícím zasedání nezvolí ani starostu ani další radní, tak pravomoci dál zůstávají staré radě. Zároveň dojde k ukončení ustavujícího zasedání a odročení na jiný termín. Přitom zákon jasně nestanovuje termín, dokdy musí být složení nové rady kompletní. Uplatnit by se tak nechalo jedině obecné pravidlo plynoucí ze zákona o obcích, podle něhož se zastupitelstvo schází podle potřeby, nejméně však jedenkrát za tři měsíce.

Z toho jasně vyplývá, že pokud chce strana STAN změnit rozložení politických sil v radě městě a na pozici starosty, musí usilovně jednat a rychle dosáhnout s ODS (či s někým jiným, kdo ji zaručí nadpoloviční většinu) přijatelné dohody. Ve stejné situaci však je i ve volbách vítězná ODS, neboť by se nakonec mohlo stát, že ji STAN za ochotného přispění některých dalších jednotlivců z jiných volebních uskupení (ČSSD, KDU-ČSL a SNKS) zcela vyšachuje ze hry. Ač se o této variantě zatím v Sedlčanech moc nemluví, může k ní také klidně dojít. „Temné síly“ večer o svátku Halloweenu tak mohou sehrát při volbě starosty, místostarosty a radních rozhodující úlohu.