Vysokochlumecký skanzen se rozroste o další dva objekty z Mokřan a Říkova

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

STŘEDNÍ ČECHY – Vedení Středočeského kraje podpořilo projektový záměr Hornického muzea Příbram, p. o. „Výkup objektů z Mokřan a Řikova“ s předpokládanou cenou 600 tisíc korun. Hospodářský a obytný objekt pocházející nejpozději z první poloviny 18. století patří k téměř posledním dokladům lidové hmotné kultury této části Středočeského kraje a doplní ve skanzenu Vysoký Chlumec model sídelní struktury vesnice v oblasti středního Povltaví. Bez transferu by těmto unikátním stavbám, které nejsou dosud v muzeích v přírodě v rámci kraje zastoupeny, hrozil bezprostřední zánik. Oba objekty nejsou chráněny památkovou péčí.

„Vzhledem ke změnám způsobu života na vesnici, novým zemědělským postupům výroby či moderním požadavkům na bydlení, ale také i vlivem řady dalších důvodů, mezi něž patří v poslední době i jiné majetkoprávní vztahy, pozbyla část hodnotných vesnických staveb smysluplného využití. Bez minimální základní údržby jsou tyto objekty odsouzeny k zániku. Transferem takovýchto ohrožených unikátních staveb do Skanzenu je možné zachránit značnou část z nich a dokumentovat na nich bohatou historii tohoto regionu,“ řekl radní pro oblast kultury a památkové Karel Horčička.

Rozšíření Skanzenu ve Vysokém Chlumci o hospodářský patrový objekt z Mokřan čp. 13 a obytné stavení z Řikova čp. 12 umožní realizaci nových interiérových expozic, popřípadě poskytnou prostor pro specializované výstavy určené nejširší veřejnosti, pro zpřístupnění dosud nevystavovaných sbírkových předmětů muzea či seznámení se s vývojem a technologiemi tradičního stavitelství 18. a 19. století. „Doplněním těchto dvou staveb bude koncepčně dokončen celý unikátní skanzen, který je zasazený do nádherného a přirozeného přírodního prostředí,“ dodal předseda výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Autor/zdroj: Středočeský kraj