Lépe voliči už ani karty rozdat nemohli. Teď se ukáže, jak to kdo myslí

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

KOMENTÁŘ – Tak, jako jsem před pár dny psal svůj první a zároveň i poslední předvolební komentář, stejně tak činím i v případě komentáře povolebního. Na úvod si zopakujme výsledky komunálních voleb v Sedlčanech: ODS a STAN shodně sedm mandátů, SNKS tři mandáty, KDU-ČSL a ČSSD po dvou mandátech. V matematice jsem byl vcelku dobrý, takže jako ideální varianta povolebního vyjednávání by se mohlo jevit spojení ODS a STANu. To by však obě strany musely zanechat osobních invektiv a společně „vykouřit dýmku míru“. Čekat to samé od jejich příznivců na sociálních sítích je nepravděpodobné, od toho také sociální sítě jsou, aby se na nich bez skrupulí „válčilo“!

V případě „zakopání válečné sekery“ by obě strany měly bohatě nadpoloviční většinu a společně by mohly čtyři roky vládnout na radnici. To je však idylka podle mě hodně přitažená za vlasy, ale co dál? Problém by byl i s volbou starosty. Ten současný skončil, proč si to nepřiznat, v poli poražených, přesto mandát obhájil. Zda budou chtít starostu Starostové (STAN), je opět otázkou, která může znovu prohloubit příkopy mezi oběma stranami. Možná by to šlo vyřešit šalamounsky: jeden starosta a dva místostarostové. Nakonec tuto variantu STAN už dopředu avizoval. Nevěřím totiž tomu, že kdyby STAN ustoupil a nechal starostu ODS, že by nový místostarosta STANu zvládl „z fleku“ práci, kterou dělá současný místostarosta města (z větší části i za starostu a senátora v jedné osobě).

Tak, to je ta varianta, která by se nejspíš dost některým voličům líbila. Jenže cožpak mohu vědět, co se honí v hlavách zvolených politiků? Třeba už teď ODS uvažuje o spojení se sedlčanskými nezávislými kandidáty (SNKS). Jenže aby měla většinu, potřebuje k tomu jeden další hlas. Ten by třeba mohli dodat lidovci a bylo by to! Podobně však může uvažovat rozjásaná strana STAN, s tím, že se spojí s ČSSD. Myslím, že by lídr ČSSD vůbec nebyl proti tomu (nakonec oba lídři jak STANu, tak i ČSSD si už před volbami společně dost notovali). Jenže opět by tu musely být dva hlasy lidovců. Že by místo lidovců snad „zaskočili“ alespoň dva lidé ze Sdružení nezávislých, tak to je nepravděpodobné, i když ne nemožné… Zapeklitá situace!

Každopádně je jasné, že na ustavujícím zasedání zastupitelstva se to musí rozlousknout. Stejně tak je jasné, že tentokrát v sále kulturního domu bude v publiku hlava na hlavě. No nechat si ujít takovouto příležitost ze strany veřejnosti a vidět na vlastní oči jak to nakonec dopadne, by byl opravdu nenapravitelný hřích!