Kam vyrazit? Co za kapličkami Českého Meránu a potom na varhanní koncert?

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANSKO – Neděle už bude dnem, kdy si nejspíš všichni oddychneme od komunálních voleb. Říjnové teploty budou nadále atakovat dvacítku, takže ideální čas si někam vyšlápnout. A toho právě využívá sedlecko-prčický Klub přátel dlouhých kilometrů, který zve všechny turisty i neturisty na tradiční podzimní pochod Z Prčice za kapličkami Českého Meránu. Jeho 12. ročník je naplánován na tuto neděli 7. října. Start pochodu je na stadionu Sokola Sedlec-Prčice od 7.00 hodin a cíl tamtéž. Délky tras se pohybují od šesti do 25 km. Jsou to tedy nenáročné vycházky, které zvládne každý

Téhož dne v neděli 7. října od 18 hodin bude prčický kostel svatého Vavřince hostit již XII. ročník Českého varhanního festivalu. Na tradičním varhanním koncertu vystoupí varhaník Adam Viktora se sopranistkou Gabrielou Eibenovou, kteří představí díla mistrů hudebního baroka, klasicismu a romantismu. Po závěru koncertu mohou zájemci navštívit kůr kostela, kde jim varhaník představí historické varhany z dílny Bedřicha Semeráda.

Ale pojďme se vrátit na začátek víkendu, do pátečního podvečera kdy se netradičně už v 17 hodin otevře sedlčanská hvězdárna, aby přivítala první účastníky 13. ročníku Noci vědců. Ti si určitě nenechají ujít kouzelný západ Slunce a pak při jasné noční obloze možnost pozorovat nejen blízké a vzdálené galaxie a mlhoviny, ale také planety Saturn, Uran a Neptun. Komu by se nechtělo na hvězdárnu, tak může zajít do sedlčanského kina, které v pátek uvádí francouzskou komedii Taxi 5 a v sobotu pro změnu českou komedii Dvě svatby a jedna nevěsta. Sedlecké kino dává v pátek české drama Jan Palach.

Ale ani sobota není dnem, kdy by na Sedlčansku nebylo kam vyrazit. Předně na Sedlčanské kotlině se jede poslední autokrosový závod této sezony, a to hned Mezinárodní mistrovství ČR. To vyvrcholí v neděli odpoledne finálovými jízdami. Ostatní akce se pak odehrají až po soumraku, kdy v Počepicích startuje další ročník Pochodu noční tmou a na statku ve Vleticích u Krásné Hory koncert vynikajícího trumpetisty Laca Décziho a jeho skupiny Celula New York. Tím pádem zbývá jen doplnit nedělní divadelní představení pohádky O chytré princezně, které je na programu od tří hodin odpoledne.