Sedlčanská hvězdárna J. Sadila se také letos připojuje k páteční Noci vědců

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Další ročník Noci vědců v České republice otevře již tento pátek 27. září brány univerzit, science center, hvězdáren i knihoven pro veřejnost zdarma. Nabitý program proběhne na více než 30 místech v republice. Pro lepší přehled o kompletním programu je připravena mobilní aplikace. Mottem letošního ročníku je „Šetrně k planetě“. K tomuto projektu se letos tradičně připojuje také sedlčanská hvězdárna Josefa Sadila na Cihelném vrchu. Ta si v tento den pro návštěvníky připravila od páté hodiny odpolední až do půlnoci zajímavý astronomický program.

„Pro vytrvalce a při bezoblačné obloze bude pozorování pokračovat až do 2. hodiny. Nejprve budeme sledovat západ Slunce. Měsíc jeden den před  novem nebude rušit rušit svým světlem pozorování mlhovin a galaxií, ale na slabé mlhoviny a galaxie použijeme CCD kameru v ohnisku zrcadlového dalekohledu a můžeme je porovnat s přímým pohledem do okuláru velkého dalekohledu. Z planet budou na večerní obloze Jupiter, Saturn, Uran a Neptun,“ uvedl správce hvězdárny František Lomoz.

V průběhu večera proběhne také ukázka využití profesionálních CCD kamer při fotometrii hvězd. „Čas potřebný k cestování od planet k mlhovinám vyplníme diskusí na nejrůznější témata např. kosmologie a fyzika elementárních částic, vývoj vesmíru od Velkého třesku, černé díry a gravitační vlny, co víme o temné hmotě a temné energii, hlavních složkách kosmického prostoru. Témata budou volena podle zájmu účastníků NV2019. V případě nepříznivého počasí bude večerní program doplněn přednáškou s obrazovou prezentací na téma ‚Šarm exoplanet‘. Vstupné je zdarma,“ dodal František Lomoz.