Při sobotním putování zamíří poutníci do Obděnic k údajnému hrobu Jakuba Krčína

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

VYSOKÝ CHLUMEC – Na sobotu 1. října připravilo Hornické muzeum Příbram společně s obcemi Petrovice u Sedlčan a Vysoký Chlumec tradiční Putování za rybníkářem Jakubem Krčínem do Obděnic. Pochod startuje z vysokochlumeckého skanzenu. Na pochodníky čeká trasa dlouhá asi dvanáct kilometrů, na cyklisty dvojnásobně delší.

Putování po trase Vysoký Chlumec – Žemličkova Lhota – Obděnice bude zakončeno pietní vzpomínkou u údajného hrobu Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan v obděnickém kostele Nanebevzetí Panny Marie. Následují na návsi kulturní program a středověké  hry mládeže. Ke zpáteční cestě mohou účastníci putování využít autobusovou dopravu s odjezdem cca v 16.30 hodin.

Známý stavitel rybníků Jakub Krčín je neodmyslitelně spojen se Sedlčanskem už od 16. století, když v roce 1580 získal sedlčanské panství. O své sedlčanské panství se Jakub Krčín staral velmi dobře, v Sedlčanech vybudoval pivovar, panský mlýn, sádky na ryby a stejně tak řadu rybníků v blízkém okolí. V nedalekých Křepenicích vystavěl tvrz nazvanou Nový hrádek Krčínov, kam se později přestěhoval.

Závěr svého života strávil Jakub Krčín na tvrzi v Obděnicích, kde je také údajně zemřel. Přesné datum jeho úmrtí ale stále není známo, stejně tak jako místo, kde je skutečně pohřben. Přesto náhrobní kámen Jakuba Krčína je uložen v interiéru místního románského kostelíku. Na náhrobku je vytesán epitaf, který si Jakub Krčín sám napsal, ale kde však není doplněn letopočet úmrtí.

Ilustrační foto: Ladislav Havel