Tři mandáty v zastupitelstvu města měla ČSSD naposledy před dvaceti roky

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Komunální volby příští týden rozhodnou o lidech, kteří budou Sedlčany řídit další čtyři roky. Po celý tento týden od pondělí do pátku se tak budete na těchto stránkách setkávat s korektní i méně korektní charakteristikou jednotlivých volebních uskupení, jdoucích ve městě do komunálních voleb. Všeobecně se dá podle všech letošních kandidátních listin poznat, že strany vsadily opět na osvědčená a známá jména. Podle abecedního pořadí je v Sedlčanech jako první kandidující stranou Česká strana sociálně demokratická (Sdružení ČSSD a nezávislých kandidátů).

Volebním matadorem kandidátky této strany je šedesátiletý Jaroslav Jánský, který v historii samostatné ČR kandiduje už v sedmém volebním období. Šestkrát kandidoval za ČSSD, v roce 1994 mezi nezávislými kandidáty. Stejně tak Pavel Švagr (třikrát za ČSSD, třikrát za SNK). Pátou kandidaturu zaznamenává za ČSSD Petr Spilka, čtvrtou Jiří Dudr. Mezi další známá jména na letošní kandidátní listině ČSSD patří kupříkladu Jan Náhoda, vůbec nejstarší sedlčanský kandidát Jaroslav Houdek a letos také posilují ČSSD dva bývalí kandidáti za KSČM  Rostislav Hefka a Jiří Skála.

V komunálních volbách v roce 2014 získala ČSSD 9,04% všech odevzdaných hlasů a dva mandáty v zastupitelstvu města. Pavel Švagr získal 356 hlasů, Jiří Dudr 267 hlasů.

V roce 2010 získala ČSSD 8,29% všech odevzdaných hlasů a dva mandáty v zastupitelstvu města. Pavel Švagr získal 424 hlasů, Karel Peterka 320 hlasů.

V roce 2006 získala ČSSD 7,83% hlasů a zásluhou Jiřího Dundra a jeho 346 hlasů jeden mandát.

ČSSD si relativně o něco lépe vedla v komunálních volbách v roce 2002. ČSSD v tomto roce získala 10,27%, v zastupitelstvu zasedli kandidáti Jan Náhoda (705 hlasů) a Eva Moulíková (554).

Rok 1998 byl pro ČSSD zatím v komunálních volbách nejúspěšnější. Strana skončila se ziskem 14,69 % na druhém místě, v městském zastupitelstvu se objevili hned tři její kandidáti: Josef Matoušek s 749 hlasy, Jiří Dundr (711) a Antonín Pešek (615).

V roce 1994 Česká strana sociálně demokratická v komunálních volbách v Sedlčanech nekandidovala.