Na noční obloze bude brzy možné pozorovat Perseidy, lidově zvané slzy svatého Vavřince

Na noční obloze se už od poloviny července objevují padající hvězdy a jejich počet se o víkendu poměrně o dost ještě zvýší. Momentálně stále zatažená obloha a časté deště pozorování Perseidů znemožňují, ale už brzy se má situace zlepšit. Na bezměsíčné obloze mimo města pak půjde mezi půlnocí a 4. hodinou ranní pozorovat až 80 meteorů za hodinu. Za pozorováním je potřeba vycestovat daleko od měst do oblastí s minimem rušivého světelného znečištění.

Meteorický roj Perseid dospěje do maxima v tomto týdnu, poté už bude jeho aktivita pozvolna klesat. Maximum pak má meteorický roj dosáhnout v noci z 12. na 13. srpna. K pozorování Perseidu není potřeba žádný dalekohled, meteory vyletují náhodně po celé obloze, stačí upřít zrak do libovolného místa a čekat. Vhodné je si najít vyvýšené místo co nejdál od osvětlených aglomerací a sledovat „padající hvězdy“ vleže. Na noční obloze se zobrazují jako rychlé body s úzkým svítícím ohonem.

První zmínky o meteorickém roji Perseid pocházejí z poloviny 3. století našeho letopočtu v souvislosti s umučením svatého Vavřince. Ten byl jedním z církevních hodnostářů strážících majetek v Římské říši, který však místo toho, aby odevzdal císaři majetek církve, tak ho daroval chudým. Za to byl svatý Vavřinec dle legendy umučen na železném roštu nad horkým uhlím. Několik dní po jeho smrti začaly z nočního nebe padaly třpytivé slzy, od té doby jsou Perseidy lidově známé jako „slzy svatého Vavřince“.

Ilustrační foto: pixabay.com