Ujíždí bez zaplacení natankované nafty od čerpacích stanic, nepoznáte ho?

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Benešovští policisté řeší případy újezdů od čerpacích stanic u silnice I/3 u obce Votice a od benziny na dálnici D3 u obce Mezno, kterých se dopustil stejný pachatel. Jeho podobu zachytily nainstalované kamery. Žádáme tak veřejnost o pomoc při jeho ztotožnění. Poprvé se tohoto protiprávního jednání pachatel dopustil dne 9.6.2018 v 00:59 hodin na benzinové čerpací stanici u Votic, která je u silnice I/3 (též známé jako E55). Stojí u komunikace napravo, ve směru na Tábor. Řidič přijel v osobním vozidle tovární značky Ford Mondeo, provedení hatchback, stříbrné barvy.

Je možné, že na zadní straně vozidla, na 5-tých dveřích, má auto sportovní křídlo. Vozidlo má dále střešní okno, což u těchto typů není běžné. Před střešním oknem je upevněna anténa. Kola vozu jsou ocelová. Dle záznamu z kamer lze soudit, že ročník výroby vozidla je 2001 až maximálně 2003. Na přední ani na zadní straně auto při tankování nedisponovalo žádnými registračními značkami. Pachatel s tímto vozidlem přijede vždy ke stojanu z levé strany, následně zhruba 1 – 2 metry couvne zpět, odklopí zevnitř vozidla víčko nádrže, které se nachází na pravé straně karoserie a jde tankovat.

Druhý případ se stal dne 19.6.2018 v 00:21 hodin na benzinové čerpací stanici u dálnice D3 – Mezno, ve směru jízdy na Tábor. Opět muže při jednání zachytily nainstalované kamery. Stejným způsobem natankoval naftu do vozidla a následně ujížděl opět směrem na Tábor. Třetí případ se odehrál dne 30.6.2018 v 22:50 hodin na stejné benzinové čerpací stanici u dálnice D3 – Mezno. Opět začal tankovat naftu do svého vozidla. V jeho odjezdu se mu pokusila zabránit obsluha benziny. Nejprve slovně, na což pachatel nereagoval, sedl do auta a chtěl z benziny ujet. Zaměstnanec se v odjezdu dále pokusil zabránit tím, že se položil na předek vozidla. Na to ale pachatel opět nereagoval, zařadil zpátečku a s držícím se zaměstnancem na autě takto couval zhruba 30 metrů až do jeho pádu. Ten se naštěstí obešel bez zranění.

  Muž se ve třech případech pokusil zaplatit cizí platební kartou. Poznáte ho na videu?

K popisu pachatele lze uvést, že se jedná o muže evropského typu ve věku zhruba 20 – 30 let. Je štíhlé sportovní postavy, vysoký 190 – 195 cm. Má podlouhlý obličej. Na hlavě středně dlouhé hnědé vlasy. Mluví česky bez přízvuku. Při újezdu ze dne 19.6.2018 byl oblečen do šedé mikiny s kapucí. Ta má na přední straně nápis ,,NIKE“ se znakem – fajfkou. Na nohou má tmavé úzké jeansy. Obut je do červených tenisek s bílou podrážkou. Při posledním nahlášeném újezdu je oblečen do khaki zeleného trička s krátkým rukávem. Na nohou má opět tmavé úzké jeansy. Obut je do stejných bot – červené tenisky s bílou podrážkou.

Vzhledem k tomu, že se tohoto protiprávního jednání pachatel dopustil opakovaně, není vyloučeno, že by se obdobně mohl zachovat i v budoucnu. Policisté také nevylučují to, že mohl bez zaplacení ujet i z jiné benzinové čerpací stanice. Žádáme tak veřejnost a případné svědky o pomoc při jeho ztotožnění. Zároveň upozorňujeme zaměstnance čerpacích stanic, aby si všímali osob, které se pohybují v okolí jejich pracoviště, byli obezřetní a nesnažili se jakkoliv zabránit odjezdu pachatele. Pátráme také po výše uvedeném vozidlu Ford Mondeo, s kterým od benziny pachatel ujížděl. Jakékoliv poznatky, které by pomohly objasnit situaci, a které by mohly vést k odhalení totožnosti muže, přijmou policisté na telefonním čísle: 974 871 760. Využít můžete také linku tísňového volání 158.
Za spolupráci děkujeme.

Autor/zdroj: nprap. Bc. Veronika Čermáková,
Policie ČR Benešov

Aktualizováno 20. července: Muž, který odjížděl od čerpacích stanic bez placení, se policii sám přihlásil