Hasiči vyjížděli k požáru v 5. patře paneláku. Naštěstí se jednalo jen o prověřovací cvičení

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Zakouřené schodiště, kouř valící se z okna v 6. patře výškové panelové budovy a uvnitř v bytě v 5. patře člověk v bezvědomí. Tak nějak vypadalo hlášení, které dostali ve středu 27. června odpoledne sedlčanští profesionální a dobrovolní hasiči. Na místo do dvou minut vyjela ze sedlčanské stanice HZS směna C profesionálních hasičů s cisternou Mercedes a výškovou technikou Tatra.

Po několika minutách k domu na sídlišti Za Nemocnicí dorazila také dobrovolná jednotka Hasičského sboru města Sedlčan s dalšími dvěma vozy. Nikdo ze zasahujících hasičů neměl po celou dobu zásahu nejmenšího tušení, že se jedná jen o prověřovací cvičení HZS. Požár ve výškové budově byl tak dokonale nasimulovaný, že se kolem shromáždilo dost zvědavců a na místo přijela i Městská policie, která nebyla předem o cvičení informována.

Hasiči použili k zásahu v 5. patře panelového domu schodiště, kudy pronikli v dýchacích přístrojích až do inkriminovaného bytu. Cestu jim ztěžovalo nejenom množství schodů, ale i speciálním zakuřovacím agregátem vytvořený kouř, ve kterém nebylo téměř na krok vidět. Po schodišti vedli hasiči i hadice, kterými by v případě skutečného zásahu dopravovali vodu z přistavených automobilových cisteren. Průzkumem bylo zjištěno, že se v bytě nachází jedna osoba bez známek života. Úkolem hasičů tak bylo snést po schodech osobu (v tomto případě těžkou figurinu) z centra požáru. Tu pak, v případě, že by se opravdu jednalo o člověka, pokusit se oživit a předat ji přivolané ZZS.

Po ukončení zásahu hasiči prověřovací cvičení na místě vyhodnotili. Problémem na sídlišti Za Nemocnicí, ale nejen tam, však nadále zůstává místy nemožnost použít kvůli množství zaparkovaných automobilů výškovou techniku hasičů. Ta přece jen vyžaduje větší prostor, než jí dávají obyvatelé sídlišť. A někdy ani to ne…

  U Dublovic sjel autobus mimo komunikaci do příkopu, na místě jsou složky IZS

Foto: HZS Středočeského kraje, stanice Sedlčany