Hlavní taháky městských slavností Rosa 2018? Blue Orchestra a Sebastian

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – O čtvrtém červnovém víkendu vypuknou v Sedlčanech po roce opět slavnosti Rosa. V novodobé historii města se tyto městské slavnosti pravidelně konají tradičně kolem letního slunovratu. Slavnosti připomínají smyšlené vítězství Sedlčanských nad Žižkou v roce 1420 a svým názvem navazují na oslavy konané v Sedlčanech v 18. století, i když s původními církevními slavnostmi nemají pranic společného. Ty původní, konané o Velikonocích, byly tehdejší vrchností v roce 1789 nazvány „fraškou“ a zrušeny. Po obnovení slavností Rosa na počátku devadesátých let minulého století týdeníkem Sedlčanský kraj se zprvu z původní oslavy dochoval alespoň krojovaný průvod na Cihelný vrch, což přece jen mělo něco společného s původními slavnostmi.

Posléze se však historický ráz slavností vytratil úplně a ani letos tomu nebude jinak. Na ty letošní pamatuje městský rozpočet částkou 400 tisíc korun, za což se nic světoborného pořídit nedá. Pokud tedy kdokoliv nahlédne do letošního pátečního programu, je mu hned jasné, že ani letos, jako už mnoho let před tím, slavnosti nijak nevybočí ze své zaběhlé programové koncepce. Od šestnácté až do devatenácté hodiny si vystačí s místními zájmovými skupinami. Ať už je to hodinový blok žáků a učitelů ZUŠ Sedlčany, koncert sedlčanské rock’n’rollové kapely The Beautifuls, či historický šerm v podání sedlčanské skupiny Corpus Bellatores.

Krátce po nezbytném oficiálním zahájení slavností starostou města bude pódium půl druhé hodiny patřit hudebníkům sedlčanského swingového Blue Orchestra, který se věnuje široké paletě hudebních stylů a žánrů. Koncerty sedlčanského Blue Orchestra se u publika každoročně setkávají nejen v naší republice, ale také v zahraničí se značně příznivým ohlasem. Jedná se tedy o jeden z vrcholů letošních slavností. Je to až neuvěřitelné, ale tento orchestr v roce 2004 založený při ZUŠ, slaví letos už 14. narozeniny. Na Rose vystupuje pravidelně, na pódiu s ním v roce 2011 hrál vynikající Felix Slováček, v roce 2012 jedna z našich nejlepších zpěvaček Petra Janů a rok poté finalista první SuperStar Tomáš Savka.

  Město přesouvá hlavní program slavností ROSA z náměstí do areálu v Luční ulici

Druhým vrcholem, na něž vsadila letos dramaturgie slavností Rosa, je liberecký zpěvák Sebastian Navrátil, vystupující s malou doprovodnou kapelou pod svým křestním jménem (Sebastian). Na hudební scénu vstoupil v době, kdy Blue Orgestra slavil své desáté narozeniny, v roce 2014. Jeho sólovou kariéru nastartoval hit Toulavá. Z Toulavé se stal nejstreamovanější český singl roku 2015, Sebastian dostal Slavíka a stal se Objevem roku na Óčku i v cenách rádia Evropa 2. V březnu 2017 vydal první desku a absolvoval první samostatné turné.

Ani letos nebude chybět tradiční, několikaminutový noční ohňostroj. Jeho první záblesky by se na ztemnělé obloze měly objevit hodinu před půlnocí. Ani po ohňostroji pódium neosiří, až do půl jedné bude patřit milevské rockové Fantom.