Kvalita života podle průzkumu „Obce v datech“ je v Sedlčanech průměrná

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – V médiích se objevil žebříček měřící kvalitu života měst a obcí. Jak si vedly Sedlčany? Nejvyšší kvalitou života se podle aktuálního žebříčku projektu Obce v datech se může pochlubit město Říčany. Z pohledu do žebříčku 206 obcí s rozšířenou pravomocí na tom nejsou relativně špatně ani Sedlčany, které se umístily na začátku druhé třetiny, konkrétně na 85. místě. V porovnání s dalšími okolními městy s rozšířenou pravomocí se jedná o solidní umístění. Příbram skončila na 160. místě, Dobříš na 119. místě, Voticím patří 144. místo. Kvalita života je podle průzkumu vyšší než v Sedlčanech v Benešově (50. místo) i v Milevsku (60. místo).

Měření kvality života, jež by mělo být před komunálními volbami pro lokální politiky poučné, zahrnuje především materiální, spotřební a sociální ukazatele. „Srovnání může ukázat hlavní silné nebo slabé stránky obce, vymezit postavení obce na území kraje či celé republiky. Data a srovnání jsou pak neocenitelným nástrojem pro podporu rozhodovacích procesů volených zastupitelů a zásadním způsobem mohou změnit dosavadní přístup ke strategickému plánování. Chceme přispět ke sdružování obcí, tak aby mohly problémy efektivně řešit, inspirovat se a společně si poradit,“ uvádí web Obce v datech.

Žebříček porovnává veřejně dostupná data ve třech kategoriích. Těmi jsou zdraví a životní prostředí, materiální zabezpečení a vzdělání a také Vztahy a služby.Kategorie zdraví a životní prostředí zahrnuje indexy z oblastí – dostupnost zdravotní péče, zdravotní stav obyvatelstva a životní prostředí. Kategorie Materiální zabezpečí a vzdělání zahrnuje indexy z oblastí – zaměstnanost, ekonomická úroveň a vzdělání a konečně kategorie vztahy a služby zahrnuje indexy z oblastí – dostupnost služeb, doprava, bezpečnost a aktivita a pohyb občanů.

Kvalita života – zdroj screenshot: Obce v datech

Autor/zdroj: Obce v datech