Kdysi známý sedlčanský hotel Vltavan se promění ve velké wellness centrum

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Nejednoho obyvatele města zaujal v posledních týdnech nebývalý ruch vně bývalého hotelu Vltavan. Denně odtud nákladní automobily odvážejí stovky tun vybourané sutě. Otázka Sedlčaňáků tak zní: co se tu děje, co z toho vznikne? Každopádně nový hotel s restaurací, kavárnou, pokoji pro hosty a tanečním sálem z toho už nikdy nebude. Podle informací ze sedlčanské radnice hotel vlastní soukromý majitel, který má v plánu tu vybudovat velké wellness centrum s posilovnami, cvičebními sály, rehabilitacemi, vířivkami a dalšími projímatelnými prostory. Jediné co tu bude chybět, a co by Sedlčany hodně potřebovaly, je alespoň malý krytý bazén.

Zadní trakt bývalého hotelu (okna do restaurace) – foto: Ladislav Havel

Bývalý sedlčanský hotel Vltavan byl do provozu uveden na začátku šedesátých let minulého století a až do roku 1990 byl velkým společenským centrem města. V jeho pokojích přespávali známé filmové osobnosti, neboť krásy Sedlčanska v té době doslova učarovaly filmařům (Na samotě u lesa, Trhák, Farářův konec, Jak napálit advokáta, v televizi dodnes často opakovaná pohádka Honza málem králem, Vesnička má středisková a další). Zrovna tak v hotelu Vltavan bývala pravidelně ubytovávána v době konání Mistrovství světa v Sedčanské kotlině všechna tehdy známá světová motokrosová esa. Sál hotelu pak sloužil tanečním zábavám, plesům, ale i schůzím všeho druhu, valným hromadám a dalším akcím.

Zadní pohled do bývalé hotelové restaurace – foto: Ladislav Havel

Samotný hotel Vltavan měl v přízemí velkou restauraci s kuchyní, šatnou a sociálním zázemím. To bývalo často místními i přespolními využívané jako v Sedlčanech jediné veřejné záchodky. Vlevo vedle vstupních dveří do hotelu bývala cukrárna, vpravo vchod do ještě nedávno využívané malé restaurace zvané Formanka. Ta měla společný výčep s vedlejší restaurací. V prvním patře pak byl velikostí doposud v Sedlčanech nepřekonaný společenský sál s barem, naproti němu kavárna a recepce hotelu. V dalších dvou patrech pak bývalo několik desítek vcelku na tu dobu slušně vybavených pokojů různých kategorií i velikostí (některé i s koupelnou).

Zadní trakt bývalého hotelu (venkovní terasa) – foto: Ladislav Havel