Volných pracovních míst na Sedlčansku je skoro stejně jako lidí bez práce

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Lidí bez práce na Sedlčansku v dubnu opět výrazně ubylo, vyplývá to z dnes nově zveřejněných dat Úřadu práce ČR. Na pracovišti Úřadu práce v Sedlčanech tak bylo na konci dubna z celkového počtu 13 987 lidí ve věku od 15 do 64 let pouhých 283 lidí bez práce (před rokem to bylo 419 lidí). V porovnání s třetím kalendářním měsícem roku 2018 to znamená pokles během jediného měsíce o dalších 88 nezaměstnaných. Dubnová míra nezaměstnanosti se tak z letošních březnových 2,7 procenta snížila o sedm desetin na rovná dvě procenta.

Ke stejnému datu (30. dubna 2018) bylo na Sedlčansku 281 volných míst, což je o padesát víc jak ke konci března 2018. Nejvíce volných míst bylo přímo v Sedlčanech, a to konkrétně 139 (o 31 víc jak v březnu). Z jednotlivých obcí v působnosti detašovaného pracoviště sedlčanského Úřadu práce, kde byla v dubna nadprůměrná míra nezaměstnanosti, se na čele pomyslného žebříčku umístily obce Vysoký Chlumec (2,8%), a shodně s 2,7% Nedrahovice a Svatý Jan. Sezónní práce podstatně snížily míru nezaměstnanosti v obci Milešov, ta poklesla z březnových 3,9% na dubnových 1,5 procenta.

Naopak nejnižší mírou nezaměstnanosti se v dubnu mohou pochlubit obce Radíč (0,7%), Štětkovice (0,8%) a dále Příčovy a Jesenice se shodnými 1,4 procenta. Z trojice měst regionu Sedlčanska na tom bylo v dubnu nejlépe město Sedlec-Prčice s mírou nezaměstnanosti 1,9 procenta (pokles oproti březnu o sedm desetin), následují Sedlčany s mírou nezaměstnanosti 2,1 procenta (pokles o čtyři desetiny) a Krásná Hora nad Vltavou, kde míra nezaměstnanosti dosáhla 2,3 procenta, což znamená pokles oproti březnu o osm desetin procenta.