Jen ve středních Čechách doplatilo na letošní pálení čarodějnic šestnáct lidí

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

STŘEDNÍ ČECHY – Oheň v noci pálení čarodějnic má dle lidových tradic zajišťovat ochranu a prosperitu. Plameny nejspíše časem v moderním světě pozbyly tuto svou magickou funkci, protože záchranáři jeli na pomoc deseti pacientům, kteří se při oslavách u vater zranili, a to většinou pádem, přičemž si poranili skoro vždy hlavu. V šesti případech došlo k popálení, které vyžadovalo nezbytnou péči posádek a následný transport do zdravotnických zařízení. Letošní „čarodějnice“ opět prověřily operátory tísňové linky 155 i samotné středočeské záchranáře v terénu, kteří v noci vyjeli ke 164 případům.

„Není překvapením, že většině z těchto případů došlo za přispění alkoholu. Posádky vyjely i k devatenácti osobám, u kterých bylo primárním důvodem vyslání sanitního vozu to, že zkrátka přebrali. Kouzelné lektvary nepili jen dospělí, ale ochutnávání podrazilo často nohy i nezletilcům. Na Nymbursku tak byla nalezena dospívající dívka, která si ustlala na zemi. Na posádku kvůli poruchám vědomí zareagovala až při velmi důrazném oslovení. Záchranáři slečnu ošetřili a za asistence Policie ČR předali její matce,“ uvedla tisková mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová a pokračovala:

„Dispečeři i záchranáři se také potýkali s tím, že alkohol komplikoval komunikaci s volajícími i samotné ošetření pacientů. Například už při hovoru s volajícími z Mladoboleslavska, kteří chtěli pomoc pro svého kamaráda, bylo jasné, že zásah bude z těch „nezapomenutelných“. Poraněný a intoxikovaný muž volající přesvědčoval i přes své poranění hlavy, že záchranku nepotřebuje. Jeho stav nebyl vážný, ale zvládl během ošetřování a transportu několikrát mocně pozvracet sebe a sanitku. Další přednemocniční péči potřeboval muž, který si chtěl nespolupracující oheň přiživit benzínem.

Posádka rychlé lékařské pomoci mu ošetřila popáleniny II. stupně na zhruba 30 % povrchu těla a transportovala ho do vinohradské nemocnice. Další intoxikovaný muž s lehkým poraněním horní končetiny na Kladensku také nespolupracoval s posádkou, sterilní krytí s obvazem se snažil strhnout dolů a další ošetření hrubě odmítal. Na Benešovsku byl dle volajících napaden mladý muž, který byl prý zhruba dvě minuty v bezvědomí. Pacient byl při příjezdu posádky při vědomí, ale byl silně intoxikován alkoholem. Záchranáři mu ošetřili poranění hlavy a poté ho přepravili do nemocnice.“

„Dispečeři operačního střediska navíc ve 21 případu poskytli telefonicky asistovanou první pomoc, kdy radili volajícím v různém stavu „nesoustředěnosti“, jak pečovat o zraněného do příjezdu sanitního vozu. Nicméně lze snad závěrem konstatovat, že zásahů proti loňskému roku výrazně nepřibylo a že větší ztráty byly zaznamenány v řadách slaměných čarodějnic na vrcholech vater než mezi účastníky slavností,“ shrnula bilance letošní mluvčí Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje.