Páteční ráno přinese přízemní mrazíky, prodloužený víkend ryze letní počasí

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Po čtvrtečním mírném ochlazení, kdy teploty vystoupí na 14 až 17 stupňů Celsia, se v noci na pátek vyjasní a nejnižší ranní teploty klesnou k pouhým třem stupňům. Podle meteorologů se místy mohou objevit i přízemní mrazíky, což určitě neudělá radost zahrádkářům. Naštěstí zahrádkáři ještě nemají vysazené teplomilnou zeleninu, jako jsou například rajčata, okurky a papriky. Přízemní mrazíky však mohou ublížit na záhonech jahodám, bramborám a také okrasným muškátům za okny domů. Zatímco truhlíky s muškáty lze ještě celkem snadno přemístit na noc z venčí oken do bytu, s vysazenou zeleninou na záhonech je to už horší.

Každý ze zahrádkářů má na překonání období přízemních mrazíků „svůj“ vyzkoušený recept. Většinou lze vidět na zahrádkách sazenice přikryté miniaturními skleníky vyrobenými z PET lahví. U těch stačí uříznout dno a nasadit je na rostliny. Záhony jahod ochrání zase bílá netkaná textilie, u brambor většinou stačí přihrnout listy a nať zemí. Dobrým pomocníkem, ač se to bude vzhledem k mrazíkům zdát divné, je voda. Většinou ji používají sadaři, ale například i brzká ranní zálivka jemným rozprašovačem dokáže kromě květů na stromech ochránit před mrazem i rostliny.

V dalších dnech naštěstí už přízemní mrazíky nehrozí, naopak se vrátí letní ráz počasí. V sobotu se maximální teploty dostanou na 19 až 23 °C, v neděli léto propukne naplno, maxima při polojasném počasí vystoupí na 22 až 26 °C. Vrchol oteplení nastane na čarodějnické pondělí 30. dubna, kdy by teploty měly vystoupit až na 28 °C! Jenže se bude blížit fronta, takže večerní pálení čarodějnic bude dost možná narušeno bouřkami. A na 1. máje? To už být chladněji, ale stále to ještě půjde. Čeká nás proměnlivá oblačnost a místní přeháňky, denní teploty klesnou na přibližných 16 až 20 °C.