Jarní sluneční paprsky začaly pozvolna probouzet lesopark na Cihelném vrchu

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Lesopark budovaný městem na Cihelném vrchu se pomalu probouzí ze zimního spánku. Ve spodní části lesa udržuje parkovou a květinovou výzdobu soukromý zahradník pan Martin Čihula, ostatní části lesa pak Sedlčanské technické služby. Ty využily teplého období zimy a vybudovaly v lese další cestu vysypanou štěrkem a kamenných prachem. Ta nejenže spojuje cestu táhnoucí se po vrstevnici lesa a strmou cestu k hvězdárně, ale i nově vzniklé elipsovité místo osazené sezením z otesaných kmenů stromů. To má sloužit jako odpočinkový prostor pro vycházky obyvatel města a také pro různé zájmové skupiny školních dětí.

foto: Ladislav Havel

Teď na jaře z tohoto nově upraveného vyvýšeného místa je poměrně solidní výhled na město i okolí. Samotný prostor minimálně pro stovku lidí přímo svádí k vybudování menšího ohniště, například pro opékání buřtů. „S rozděláváním ohňů v lese nepočítáme, v budoucnu by se v tomto prostoru mohly ale objevit přírodní herní prvky pro děti,“ uvedl místostarosta města Miroslav Hölzel. Sympatické je i to, že technické služby osadily na několika místech v lese také odpadkové koše. Méně radostný je zatím pohled dovnitř, některou koše jsou plné a potřebovaly by jednou za čas vyprázdnit a obsah odvézt. Plné koše totiž svádí některé návštěvníky lesa k odhazování odpadků mimo koše.

foto: Ladislav Havel

Zajímavé a nové prvky se objevily také v té části lesoparku, který spravuje pan Čihula. Už loni se tu objevila nová lavička s výhledem na severní část města symbolicky pojmenovaná podobně, jako známé a předražené lavičky bývalého českého prezidenta Václava Havla. Přes zimu tu také pan Čihula vybudoval zastřešené velké krmítko pro ptáky, které nejenže slouží svého účelu, ale vzhledově působí přírodním dojmem a nepřehlédnutelné je i svou výtvarností. Podobně zajímavě vypadá také z přepravních palet letos zjara nově vystavěný vícepatrový „domek“ se střechou z přírodních materiálů.

foto: Ladislav Havel

Další fotografie z jarního lesoparku na Cihelném vrchu