Velký pátek je pro křesťany nejtišším dnem v roce, připomínají si ukřižování Krista

Křesťané si dnes na Velký pátek připomínají den ukřižování Ježíše Krista. Podle církve se má na Velký pátek držet půst od masa a dosyta se najíst pouze jednou za den. Lidé dříve věřili, že na Velký pátek se otevírá země a lidem nabízí své poklady, stejně tak v tento den mají temné síly největší moc. O Velkém pátku bylo proto mnohé křesťanům zakázáno:

„Na Velký pátek nepohneš zemí, nezatopíš do východu slunce, neupečeš, nevypereš a nevybělíš, nezameteš, nevyneseš z domu, neprodáš, nepůjčíš, nedaruješ a nepřijmeš dar.“ Všechny tyto úkony totiž byly pro křesťany považovány za posvátné a proto bylo potřeba se jim v tento nebezpečný den vyhnout. Půjčená věc by navíc mohla přinést do domu kletbu!

Asi ve čtyřiceti státech světa je dlouhá léta uznáván Velký pátek jako den pracovního klidu. Je tomu tak nejen v Evropě (například Španělsko, Portugalsko, Německo, Švýcarsko, Dánsko, Švédsko, Nizozemsko, Lotyšsko, Velká Británie, Slovensko, Rakousko), ale i třeba v Brazílii, Austrálii či Kanadě. Od roku 2016 se k těmto státům přidala také Česká republika a Velký pátek se stal novým státním svátkem.

Ilustrační foto: pixabay.com