Přichází astronomické jaro, ale mrznout jen tak ze dne na den nepřestane

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Po příchodu meteorologického jara před třemi týdny, přichází dnes v podvečer také jaro astronomické. To začíná letos v úterý 20. března v 17:16 středoevropského času, kdy Slunce v tento čas stane přesně nad rovníkem. Zároveň z astrologického pohledu vstoupí Slunce do znamení Berana. Nastává jarní rovnodennost, tedy den a noc jsou stejně dlouhé. Aby těch březnových přechodů nebylo málo, tak koncem týdne (v neděli 25. března) nastane i letní čas.

Rovnodennost byla a pro mnohé nadále zůstává důležitým okamžikem roku. Svátek jarní rovnodennosti má název Ostara, což byla pohanská germánská bohyně nových začátků, naděje, obnovy a plodnosti. Myšlena plodnost Země v souvislosti s nadějí na hojnou úrodu, plodnosti všeho živého na Zemi a mládí čerstvě narozeného jara. Tento svátek a většinu jeho zvyků (vajíčka apod.) později převzalo křesťanství a spojilo je ze znovuzrozením Krista, tedy Velikonocemi.

Počasí o prvním astronomickém jarním týdnu bude však nadále spíše zimní. „Z propadu teplot do zimních hodnot po studené facce z Ruska se bude naše země vyhrabávat několik dní. Ranní teploty budou nadále pod nulou minimálně do konce týdne. Stejně tak se do středy denní teploty jen velmi neochotně přehoupnou přes nulu, od čtvrtka čekáme oteplení přece jen trochu výraznější, i když ze dne na den do pořádného jara neskočíme,“ zní stručná předpověď meteorologů.