U sedlčanského týmu Big Shock Racing se už rozjely přípravy na Dakar 2019

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Sotva se Martin Macík a Jan Brabec ze sedlčanského týmu Big Shock Racing dospali po návratu z Rallye Dakar 2018, začali spřádat plány pro další ročník nejnáročnějšího závodu na světě. Vše začalo hned po návratu besedami se závodníky v Sedlčanech, Jablonci nad Nisou, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Plzni, Hustopečích u Brna nebo Drahově, které si vyžádali sami fanoušci, a jezdcům částečně pomohli i s jejich organizací. To inspirovalo tým Big Shock Racing k nápadu chystat přípravu na další Dakar tak, aby maximum aktivit spojených s přípravami na další Dakar mohli fanoušci absolvovat se závodníky.

„Letošní Dakar dopadl nad očekávání dobře, páté místo mezi kamiony a nejlepší české motorkářské umístění potěšilo. Ale rozhodně neplánujeme usnout na vavřínech. Už teď probíhají přípravy na Dakar 2019,“ říká Martin Macík. A Jan Brabec dodává: „Během letošního Dakaru nám hodně pomohli i fanoušci, kteří s námi překonávali náročné situace. Snažili jsme se pro ně Dakar dokumentovat a prostřednictvím fotek, videa nebo živých vstupů zachytit reálnou atmosféru během závodu. To mělo velký ohlas a chceme stejně pokračovat i dál. Pro fanoušky jsme vymysleli aktivity, které s námi během příprav mohou absolvovat.“

Ti, kdo neplánují závodnickou kariéru, ale mají rádi auta, motorsport a adrenalin, můžou v Sedlčanské kotlině zažít trénink na Dakar 2019 s Martinem Macíkem. Kromě toho, že bude příležitost zeptat se na vše zajímavé a prohlédnout si Frantu, Martin zájemce také sveze ve svém dakarském speciálu po místním závodišti. Vyzkouší si tak na vlastní kůži, co zažívá navigátor během Dakaru. Jak náročné je v hučícím a otřásajícím se autě udržet koncentraci a jak důležitá je důvěra v toho, kdo drží v ruce volant.

V rámci přípravy na Rallye Dakar tým opět absolvuje sérii evropských dálkových závodů – Baja Poland, HunGaria Baja, Baja Aragon. A Jan Brabec nebude chybět ani na Merzouga Rally 15. – 20. dubna. Příznivci týmu tak budou moci sledovat i během roku další závodní klání. V Kloboucích u Brna a v Sedlčanech proběhnou MX campy pro jezdce, kteří by si pod vedením několikanásobného mistra ČR v motokrosu a dakarského jezdce Honzy Brabce chtěli vylepšit své jezdecké schopnosti. Věk ani dovednosti nehrají roli.

Autor/zdroj: Nikola Kužílková