Při požáru domu v Novém Kníně hasiči zachránili matku se třemi dětmi

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – K požáru rodinného domu v obci Nový Knín na Dobříšsku vyjely ve středu 7. března po osmé hodině ranní tři jednotky profesionálních hasičů z Dobříše, Sedlčan a Řevnic a dobrovolní hasiči obcí Nový Knín a Buš. Matka s třemi syny se v době vzniku požáru nacházela v prvním patře. Při nahlašování události uvedla, že došlo k požáru s údajným výbuchem v kotelně v přízemí, oheň se šíří na schodiště a znemožňuje jim tak opustit hořící dům.

Foto: HZS Středočeského kraje

„Operační důstojník na místo ihned vyslal čtyři cisternové automobily, automobilový žebřík, plošinu, velitele čety a vyšetřovatele příčin požárů. Do příjezdu hasičů se majitelka i přes mimořádně stresující situaci zachovala velmi duchapřítomně, zavřela se i s dětmi v nejvzdálenějším pokoji od požáru a utěsnila dveře. Tím výrazně omezila pronikání zplodin hoření do místnosti a umožnila tak všem přežít do příjezdu prvních jednotek,“ uvedl Jaroslav Gabriel z HZS Středočeského kraje.

Foto: HZS Středočeského kraje

Hasiči pak všechny čtyři osoby zachránili pomocí nastavovacích žebříků a poskytli jim první pomoc v podobě kyslíkové terapie. Záchranná služba je pak ošetřila na místě bez nutnosti transportu do nemocnice. Uvnitř zakouřeného domu současně probíhaly hasební práce v dýchací technice. Za 45 minut byl požár pod kontrolou a přibližně stejnou dobu potom trvalo dohašování a ventilace objektu. „Jako příčinu vzniku požáru vyšetřovatel stanovil vylétnutí žhavého popelu z kotle. Škoda byla vyčíslena na 50 tisíc korun, hasiči uchránili majetek za jeden milion,“ dodal mluvčí středočeských hasičů.