Hasiči vzhledem k oteplování důrazně varují před vstupem na přírodní led

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

AKTUALIZOVÁNO – Do vody se v sobotu 3. března kolem třetí hodiny odpoledne probořil bruslař. K události došlo na přehradní nádrži Orlík poblíž Žďákovského mostu. Údajně má jít o osmatřicetiletého muže z Kolínska, který zmizel pod ledem. Přes veškerou snahu leteckých záchranářů, zdravotnické záchranné služby, policistů a profesionálních hasičů z Písku a Milevska se ho nepodařilo zachránit.

Na vyhledání těla byli povoláni potápěči HZS Jihočeského kraje ze stanic České Budějovice a Český Krumlov a potápěči zásahové jednotky KŘP Jihočeského kraje. Všechny složky integrovaného záchranného systému vzhledem k postupnému oteplování důrazně varují před vstupem na zamrzlé vodní toky.

Aktualizováno 4. března: Pátrání po utopeném bruslaři pokračuje na Orlíku i v neděli 4. března. Na místě je v tuto chvíli jedenáct potápěčů, kteří umísťují na dno přehrady sonar, jenž dokáže zobrazit profil zkoumaného dna. Pomáhá jim víc jak desítka policistů. I přesto se na ledě orlické přehrady vesele bruslí dál, bruslaři nereagují na výzvy policistů a odmítají ledovou plochu opustit.