Kde se v kraji nejlépe podnikalo v roce 2017? Tak v Sedlčanech to nebylo!

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Srovnávací výzkum Město pro byznys hodnotil letos již podesáté podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností v České republice. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Podnikatelsky nejpřívětivějším městem ve Středočeském kraji je již poněkolikáté Benešov, město Sedlčany skončilo v desátém ročníku v druhé polovině tabulky na šestnáctém místě.

Za Benešovem skončilo na druhém místě město Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, třetí místo obsadilo město Příbram. Sedlčany si oproti minulému ročníku (2016) polepšily o sedm míst. Nejlepší umístění v soutěži Město pro byznys získaly Sedlčany v roce 2015, kdy obsadily bronzovou příčku. O rok dříve (v roce 2014) skončily sedmé. Rok 2013 znamenal pro Sedlčany 14. a rok 2012 desáté místo. V předchozích ročnících se město Sedlčany umístilo na 21. (rok 2011) a v roce 2010 na 17. příčce. V roce 2009 obsadily Sedlčany 23. místo, první ročník soutěže v roce 2008 vynesl městu Sedlčany čtrnáctou příčku.

Problémem Sedlčan zůstává velká vzdálenost k dálnici (24. místo), tím pádem však ceny pozemků naopak patří v Sedlčanech k nejlevnějším v kraji. Podíl firem je v Sedlčanech nízký (23. místo), podíl podnikatelů naopak jeden z nejlepších (6. místo). Snad i proto jsou v Sedlčanech jedny z nejvyšších průměrných platů v kraji. Velkým problémem Sedlčan je úbytek obyvatel, ten je největší v celém Středočeském kraji (26. místo), s čímž souvisí i index stáří (22. místo). V hodnocení kapitálových výdajů (veřejných investic) jsou Sedlčany na chvostu tabulky (23.), v podílu výdajů na veřejnou dopravu předposlední.

  Zametací stroje technických služeb vyrážejí do ulic. Sledujte přenosné dopravní značky!

Kompletní výsledky