V regionu startují tradiční masopustní průvody, ten první o Tučném čtvrtku

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANSKO – Letošní, osm týdnů trvající masopustní veselí se pomalu blíží k závěru a už příští týden vyvrcholí 5. března masopustním úterým. V některém roce kratší a v jiném roce delší čas masopustních radovánek pravidelně končí šest týdnů před Velikonocemi, ty v roce 2019 připadají na 21. a 22. dubna. Již 28. února se tak můžeme těšit na tradiční Tučný čtvrtek v Příčovech.

Obyvatelé jedné z nejmenších obcí na Sedlčansku ctí tradice a na svůj Tučný čtvrtek se každým rokem pečlivě připravují. Maškary tu vyrazí od hasičárny před 14. hodinou, kdy půjdou od domu k domu, budou zpívat, tančit a společně s přihlížejícími se vesele bavit. V dalších obcích Sedlčanska startují masopustní průvody masek většinou v sobotu 2. března. Je tomu tak každoročně například v obcích Svatý Jan, Chramosty, Milešov, Kosova Hora a také ve Vrchoticích.

Na tradičně největší a nejmohutnější masopustní průvod však musíme vyrazit v sobotu za hranice regionu, do nedalekého Milevska. Letošní 157. masopustní průvod maškar v Milevsku má moto „Ať to každý předem ví, budou zase mezinárodní“. Sobotní program zahájí dopolední tradiční jarmark a vepřové hody na náměstí E. Beneše. V programu návštěvníci uvidí a uslyší milevskou dechovku Kovačku, švýcarský masopustní orchestr, zahrají táborští Pouličníci, Fusky Dus a za doprovodu skupiny The Primes zazpívá Anna Slováčková. Samotný průvod maškar pak vyjde ve 14 hodin od Domu kultury.