Meteostanice na České Sibiři naměřila vloni 39 dní s celodenním mrazem

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLEC-PRČICE – Česká Sibiř je oblast na rozhraní středních a jižních Čech v prostoru mezi Sedlcem-Prčicí, Voticemi a Táborem. Specifická je tato oblast s drsnými klimatickýma podmínkami tím. že se nachází v nadmořské výšky i přes 700 metrů. Počasí tady už sedmým rokem nepřetržitě sleduje poloprofesionální meteostanice s meteorologem Ondřejem Vackem umístěná v Ješeticích na Sedlecko-Prčicku. Jak specifické je na České Sibiři počasí ukazuje nejlépe souhrn meteorologických měření v roce 2017.

Průměrná teplota tu dosáhla hodnoty 8,4 °C. Nejvyšší teplota byla zaznamenána v druhé polovině roku, a to konkrétně 1. srpna, kdy vystoupala na 35 °C. Nejteplejším dnem roku 2017 byl 1. srpen, kdy průměrná denní teplota dosáhla 27,8 °C. Celkem v jedenácti dnech se teplota dostala nad hranici 30 °C, kdy mluvíme o tropickém dni. Během roku bylo na stanici zaznamenáno 55 letních dnů, kdy teplota překročila hranici 25 °C.

Naopak nejnižší teplota byla zaznamenána 19. ledna – s hodnotou -18,6 °C. Nejnižší průměrná denní teplota byla zaznamenána 19. ledna – s hodnotou -14,4 °C. V Ješeticích bylo zaznamenáno 107 dní, kdy teplota klesla pod bod mrazu. Bylo 39 dní s celodenním mrazem, a to je o 16 dní více než v roce předchozím.

V Ješeticích spadlo za uplynulý kalendářní rok 647 mm srážek, tedy 647 litrů vody na jeden metr čtvereční. Nejdeštivějším měsícem byl duben s 114,6 mm, naopak nejsušším měsícem se stal únor s 22,4 mm srážek. Nejdeštivějším dnem roku se stal 11. srpen, kdy během 24 hodin spadlo 49,2 mm. V uplynulém roce pršelo v 97 dnech, kdy spadl alespoň 1 mm srážek. To je o 24 dní více než v roce předchozím.

  Ve středu řekne zima své poslední slovo, od čtvrtka se začne pozvolna oteplovat

Nejvyšší sněhová pokrývka byla změřena ve druhém měsíci v roce, přesněji 1. února 2017, kdy výška sněhu dosáhla 20 cm. Aby statistika byla úplná, dodejme, že největrnějším dnem roku se stal 29. říjen, kdy byl naměřen náraz větru 20,1 m/s, což je v přepočtu bezmála 73 km/h.

Autor/zdroj: Ondřej Vacek