Dakar 2018: M. Macík dojel v závěrečné etapě druhý a celkově je v první pětce!

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY/CÓRDOBA – Letošní 40. ročník Rally Dakar 2018 je ve finále, posádky absolvovaly v sobotu 20. ledna poslední krátkou etapu. Závěrečná rychlostní zkouška měřila 120 kilometrů, přejezdy dalších 166 kilometrů. To už nemohlo mnoho změnit, i když v případě Martina Macíka byl stále v sázce posun do nejlepší pětky v kategorii kamionů. Ale jen v případě, že dokáže být v cíli poslední etapy o tři a půl minuty dříve, než dosud v pořadí pátý Japonec Yoshimasa Sugawara. Macíka a Sugawaru po třinácti etapách od sebe totiž dělily 3:03 minuty.

V cíli 14. etapy se nakonec sedlčanská posádka kamionu Liaz mohla radovat, „Franta“ od začátku nasadil pekelné tempo a ještě krátce před cílem speciálky vedl. V závěru jej předstil o jedenáct vteřin jen Kamaz Rusa Nikolajeva. A protože Japonec Sugawara nabral na Macíka skoro patnáctiminutovou ztrátu, bylo vše jasné: Martín Macík z Big Shock Racing týmu se v konečném pořadí posunul mezi pětici nejlepších! Motocyklista sedlčanského týmu Jan Brabec dojel závěrečnou etapu na 39. místě a v celkovém pořadí mu na Dakaru 2018 patří jako nejlepšímu českému motorkáři shodná 39. příčka.

Aktualizováno 20:30„Hlásíme se vám z Dakaru. Jsme v cíli! Všechno nakonec dobře dopadlo a my vám děkujeme za podporu během našeho dobrodružství!“ píše Nikola Kužílková z argentinské Córdoby a Martin Macík dodává: „Páté místo je perfektní. Jsme šťastní, i když to na nás zatím není moc vidět, protože jsme nevyspalí, unavení, ale spokojení. Bouchli jsme si šáňo, pogratulovali si s týmem. Je důležité, že stojíme v cíli, i když se občas zdál hodně vzdálený… Máme na kontě i pár super etapových umístění. Teď se těšíme hlavně až sundáme jeté kombinézy. Příští rok do toho jdeme zase. To je jasná věc. Ale přiznám se, že teď už se zase těším zpět do reality. Domů, do Sedlčan, na rodinu a do tiskárny, k mým projektům Printomat a Clickbooks.“

„Já nemůžu porovnávat. Jsem tu poprvé. Ale jestli všichni říkají, že tohle byl jeden z nejtěžších Dakarů, tak mají asi pravdu. Byla to neskutečná jízda, kterou jsem si užíval, a jsem rád, že se mi podařilo dotáhnout ji až sem, do cíle. Napoprvé 39. místo, to je úspěch, se kterým jsem spokojený. Mám milion zážitků a můžu všem vzkázat, že Dakar je super. Pecková atmosféra, už rozumím, proč se sem všichni vracejí. Já budu muset taky. Myslím, že mám dobře našlápnuto na další roky a vím, že rychlost i nadšení tu je,“ svěřuje se se svými pocity vždy pozitivní Jan Brabec.

z Dakaru 2018: Nikola Kužílková