Paráda! Macík v 8. etapě dojel sedmý, celkově se posunul na třetí místo

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY/TUPIZA – Osmá etapa Rally Dakar, která byla druhou částí v sobotu zahájené maratónské etapy, naservírovala závodníkům nejdelší test letošní soutěže. Kromě vysokých nadmořských výšek čekaly na účastníky i vysokohorské písečné duny. Motocykly, které do osmé etapy startovaly hodinu před polednem našeho času, absolvovaly v etapě 87 kilometrů přejezdů a téměř 500 kilometrů dlouhou speciálku. Posádky kamionů si mohly v kasárnách (kde byly bez servismanů ubytovány) přispat, startovaly o čtyři hodiny déle než motocykly. Na trati etapy na kamiony čekalo 381 ostrých kilometrů a 18o km přejezdů.

„Čeká nás dneska dlouhá a těžká etapa v dunách, blátě, písku a ve vodě v nadmořské výšce kolem 3800 metrů nad mořem. Pojedeme určitě ‚na klid‘, nechceme nic přehánět a uvidíme,“ řekl před startem etapy pilot kamionu Martin Macík. Liaz se celou etapu držel na sedmém místě, na kterém také byl klasifikován v cíli. Macíkův největší konkurent Bělorus Viazovič ztratil v osmé etapě na Macíka téměř hodinu. V celkovém součtu to znamenalo, že se Martin Macík posunul na bronzový stupínek, před Viazovičem má nyní půlhodinový náskok.

foto: Big Shock Racing

„Krásná etapa v horách, kde se střídalo bahno, řečiště, cestičky v horách ale taky duny! Prostě všechno a do toho vám nejede auto protože jsme ve 4000 m/nm. Měli jsme menší technické problémy, utrhl jsem tlumič i s brzdami na právem zadku, přes 10 minut jsme museli opravovat aspoň ty hadice a tlumič až na neutralizaci. Do toho nám nejel motor jak měl, protože z předešlé bahnité etapy se nám rozladila elektronika. Za těchto podmínek je sedmý flek dobrej, ne?“ pochvaloval si po dojezdu sedlčanský pilot liazu Martin Macík.

foto: Big Shock Racing

Etapu v kategorii kamionů vyhrál Rus Dmitrij Sotnikov z vozem Kamaz před Argentincem Federicem Villagrou a ruským kamazem pilotovaným Ajratem Mardějevem. Motocyklista Big Shock Racing týmu Jan Brabec dokončil horskou osmou etapu na 34. místo a celkově se posunul na 40. příčku. „Já vůbec nemám problém s jízdou, rychlost je dobrá, dokážu si na motorce odpočinout, uvolnit se, takže mám pořád dost sil. Poradím si, když mi přes cestu běží pes, zvládl jsem pár karambolů. Ale ještě piluji navigaci, občas mi nejde soustředit se na jízdu a roadbook současně. A pak samozřejmě to ranní vstávání,“ říká Jan Brabec, který prozatím zvládá svůj první Dakar přímo ukázkově. Jediné, čeho lituje, je dvouhodinová penalizace z první etapy. Bez ní by byl o hodně víc ve předu.

foto: Big Shock Racing

V průběhu osmé etapy bylo pořadateli oznámeno, že pondělní přeshraniční 9. etapa z Bolívie do Argentiny byla z důvodů záplav a nepříznivé předpovědi počasí zrušena. Celý konvoj účastníků Dakaru 2018 se z Bolívie do cílového města Salta v Argentině přesune po náhradní trase.

z Dakaru 2018: Nikola Kužílková