Každý den není na Dakaru posvícení. I tak si Macík průběžně drží čtvrté místo

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY/AREQUIPA – Středeční pátá etapa Rallye Dakar byla poslední na území Peru. Motocyklisté startovali do jedné z celkově nejnáročnější 5. etapy krátce před polednem našeho času, kamiony po půl druhé odpoledne SEČ. Motocyklisté měli před sebou 266 kilometrů rychlostní zkoušku a pak 508 kilometrů dlouhý přejezd do cíle etapy v Arequipe. Kamiony pak musely absolvovat opět písečnou speciálku o délce 268 km a přejezd dlouhý 665 kilometrů.

Sedlčanská posádka startovala do etapy s předsevzetím neponičit kamion. „Musíme jet tak, aby to auto vydrželo a my to zvládli. A pokud to půjde, uděláme všechno pro to, abychom zůstali tam, kde jsme, nebo byli ještě lepší,“ uvedl před startem Martin Macík. V první středeční 50 km dlouhé části etapy se posádce žlutého závodního speciálu s číslem 510 dařilo držet na výborném druhém místě a vše se zdálo ideální. Po krátkém přejezdu kamion Franta vystartoval do druhé části etapy, která byla pořadateli zkrácena na 150 km.

foto: Big Shock Racing

„A tam to začalo. Hned v úvodu jsme opět hledali bod. Když jsme ho konečně našli, tak jsme se vzápětí zakopali. Po vyhrabání Franty z písku se jelo dál, ale když jsme se dostali k jednomu z kaňonů, byl zatarasený převrácenou buginou. Takže hop ven a obrátit ji na kola, abychom projeli. No, a pak přestalo fungovat řízení,“ popisuje Martin Macík útrapy, které na závodníky osud připravil v páté etapě. Macík se propadat startovním polem a časová ztráta narůstala a činila víc jak hodinu. V závěru předjel jeden vůz a etapu dokončil na 16. místě.

Etapu v kategorii kamionů vyhrál Rus Nikolajev (Kamaz), druhý dojel Bělorus Vjazovič (MAN), třetí končil Nizozemec Van Genugten (Iveco). Macík průběžně po pěti etapách zůstává nadále čtvrtý za Nikolajevem, Argentincem Villagrou a Vjazovičem. Bronz je ale vzdálen téměř hodinu a zezadu se na Macíka nebezpečně tlačí Japonec Sugawara a Rus Sotnikov. Ve čtvrtek se už celé závodní pole s nezbytným doprovodem přesune do sousední Bolívie.

foto: Big Shock Racing

Motocyklista Big Shock Racing týmu Jan Brabec dojel na 43. místě, celkově se posunul na 54. příčku. Také Jan Brabec si v páté etapě užil své, ale pozitivní nálada ho přesto neopustila a díky vyrovnanému výkonu se stal nejrychlejším českým jezdcem etapy. „Pořadatelé slibovali, že to dneska bude brutál a byl to brutál. Zase jsem netrefil jeden bod a na chvíli se zasekl. Ale s rychlostí jsem spokojený, nejsem unavený, nálada dobrá. Před přejezdem do bivaku jsem si zastavil na pláži, abych si dal količku a těším se na zítřek,“ hlásil po dojetí etapy Jan Brabec.

z Dakaru 2018: Nikola Kužílková