Zaniklá poselství lip republiky objevuje skupina odborníků, přidejte i tu Vaši!

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – V rámci celonárodních oslav 100. výročí vzniku Československé republiky začali nadšenci mapovat jubilejní stromy, aby zachránili jejich vzkaz pro další generace. Zároveň zpřístupnili návody, jak postupovat při výsadbách pamětních lip v roce 2018. Náš národní strom – lípa – je často vysazován na počest výročí vzniku republiky, aby připomínal důležitou událost našich dějin. Pokud však tyto stromy nejsou označeny, tak se jejich poselství vytrácí či dokonce mizí. Mapujeme lípy republiky, přidejte i tu vaší!

Do hledání stromů republiky se může zapojit každý. „Založili jsme speciální webové stránky Lípy republiky – www.lipyrepubliky.cz, které jsou nositelem databáze těchto jubilejních stromů a budeme rádi, když se k našemu nadšení připojíte a budete s námi objevovat dřeviny ze kterých dýchá historie,“ říká dendrolog Aleš Rudl. Z dosavadního pátrání vyplývá, že lípy republiky byly nejčastěji sázeny na počest výročí v letech 1919, 1928, 1968, ale i 1998.

Myšlenka projektu vznikla při hledání významných stromů Prahy v roce 2013. Tehdy byla znovuobjevena ústřední lípa republiky na Petříně, která byla vysazena 28. října 1968 na výročí 50. let od vzniku ČSR. „Aktéři někdejších výsadeb mě vyzvali k zapojení do pátrání po jubilejních lípách nejen v Praze, ale i v celé ČR v souvislosti s rokem 2018,“  popisuje garant webu Lípy republiky Aleš Rudl. Tehdy bylo vysazeno několik tisíc lip po celém Československu. Jedna taková Lípa republiky v byla vysazena v říjnu 1998 na paměť 80. výročí od vzniku Československé republiky i v Petrovicích na Sedlčansku.

Autor/zdroj: Tisková zpráva projekt Lípy republiky