Modernizací přestupního terminálu se bude zabývat Antimonopolní úřad

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANY – Očekávané se dnes stalo skutkem, tzv. „Modernizace přestupního terminálu Sedlčany“ se v následujících měsících realizovat nebude. Vyloučený vítěz výběrového řízení, společnost Chládek a Tintěra (CHT), se, jak už dříve avizovala, obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ohledně zrušení svého vyloučení. Podle názoru CHT, zadavatel zastoupený panem starostou vydal rozhodnutí o vyloučení CHT ze zadávacího řízení v rozporu se Zákonem o zadávání veřejných zakázek. Zadavatel zároveň nedodržel zákonem stanovený postup pro objasnění mimořádně nízké nabídkové ceny, když CHT žádal o zdůvodnění, aniž by zadavatel vysvětlil v čem konkrétně onu mimořádně nízkou nabídkovou cenu shledává.

„Společnosti CHT nezbylo jiné volby při ochraně svých práv, než podání návrhu ‚zrušení rozhodnutí o vyloučení společnosti CHT‘ k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Zároveň žádáme o nařízení předběžného opatření na zákaz uzavřít smlouvu na plnění veřejné zakázky s jiným uchazečem. Dnes, tedy 18. prosince, společnost CHT složila půlmilionovou kauci k ÚOHS. A dnes do čtyřiadvacáté hodiny bude odeslána námitka společností CHT k ÚOHS. Rád bych jasně konstatoval, že dle názoru CHT veškerá odpovědnost za ‚nerealizaci‘ a průtahy padá na hlavu zadavatele a pana starosty, kteří naší způsobilou nabídku nepochopitelně vyřadili,“ uvedl v písemném sdělení Pavel Stoulil, obchodní ředitel litoměřické akciové společnosti Chládek a Tintěra.

„Dle našeho názoru nerealizace zakázky je ‚velká škoda pro Sedlčany‘. Společnost CHT podala způsobilou nabídku, v žádném případě se nejednalo o mimořádně nízkou nabídkovou cenu. Společnost CHT chce a je schopna za svou nabídnutou ziskovou cenu autobusové nádraží v předepsaném čase a kvalitě zrealizovat. Chování zadavatele zastoupeného panem starostou je dle našeho názoru nepochopitelné a netransparentní. Podle našeho názoru by bylo dobré se spíše zabývat skupinkou firem, které skončily ve výběrovém řízení za námi,“ dodal Pavel Stoulil. Vzhledem k tomu, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nemá zákonem stanoveny lhůty pro vyřízení námitek, může se klidně stát, že zahájení výstavby přestupního terminálu Sedlčany nezačne ani do konce roku 2018…