Váchovi otevřou ve špejcharu muzeum

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

DRÁŽKOV– Už tuto sobotu rodina Váchů z Drážkova podruhé pro zájemce připravila návštěvu svého špejcharu.  V památkově chráněném objektu se za přítomnosti široké veřejnosti a hostů otevře Venkovské muzeum. Slavnostního vysvěcení celého objektu se ujme farář Zbigniew Grzyb, úvodní slovo pronese profesor Jiří Davídek.

„Venkovským muzeem jsou myšleny dvě patra muzea, kde bude návštěvník seznámen s životem na vesnici formou exkurze do soudobé ‚sednice‘ vybavené soudobým nábytkem, nádobím, nářadím a dalším materiálem z té doby pocházejícím,“ uvedl Milan Vácha, jeden člen velkého rodu Váchů. Další patro bude patřit výstavě obrazů herečky a akademické malířky Jany Krausové.

Bližší seznámení s historií a především rekonstrukcí původně gotické tvrze se při slavnostním otevření ujme sám majitel František Vácha. V doprovodném programu vystoupí žáci Základní umělecké školy ze Sedlčan, k poslechu i tanci bude vyhrávat skupina Neptum Martina Calty. Slavností otevření je naplánováno na čtrnáctou hodinu v sobotu 15. května.

Ve standardním provozu bude muzeum v době od 16. května do 31. srpna. Prohlídky Venkovského muzea se konají od středy do neděle v čase od 10 – 17 hodin. Od 1. září do poloviny října bude muzeum přístupno od pátku do neděle mezi 12. a 17. hodinou. „Individuální termín návštěvy nebo exkurzi pro větší skupinu osob je možné domluvit po telefonické dohodě,“ dodávají majitelé špejcharu a muzea.