Svátek má sv. Mikuláš. Zlidovělé pranostiky hovoří o dešti a Mikulášské oblevě

REGION – K svátku svatého Mikuláše (6. 12.) se vztahuje řada lidových pranostik, z nichž naprostá většina mluví o prosincovém oteplení. „Svatý Mikuláš splachuje břehy“, nebo „Neviděl-li by svatý Mikuláš mokré střechy, musel by být slepý“. Dříve opravdu tak bývalo, tomuto období se říkalo Mikulášská obleva nebo také Ondřejovsko-Mikulášské teplo.

Někdy pršelo tak, že se rozvodňovaly potoky i řeky. Jiné pranostiky se vztahují k počátku zimy: „Na svatého Mikuláše už je zima celá naše“, či „Když na Mikuláše prší, zima lidi hodně zkruší“. Mikuláš doprovázený čerty a andělem včera navštívil řadu domácností. Možná někoho při té příležitosti napadla otázka, proč chodí Mikuláš o den dříve, než má svátek. Vše pramení z dob téměř před pěti sty léty.

Hlavní důvod je ten, že dříve lidé měřili (či spíše odhadovali) čas úplně jinak, než jej měříme nyní. Používali k tomu polohy Slunce, které v té době bylo jediným ukazatelem času. Nový den tak nezačínal o půlnoci, jako je tomu nyní, ale se západem Slunce. Stejné je to s naší vánoční nadílkou o Štědrém dnu. Také tady, aniž bychom o tom přemýšleli, nadílka probíhá podle dřívějšího slunečního času.

Ilustrační foto: pixabay.com