Dohnalovi vyšly i erzety na Sedlčansku

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANSKO – Závěrečná nedělní 16. rychlostní zkouška z Nalžovic do Líchov definitivně uzavřela letošní 38. ročník SVK Ralyy Příbram. Z celkového vítězství v této poslední rallye letošní sezony Mistrovství ČR se radovala posádka vozu Ford Focus WRC Jan Dohnal s navigátorem Michalem Ernestem. Celkově druhý dojel i přes řadu defektů Václav Pech s navigátorem Petrem Uhelem a vozem Ford Fiesta R5. V cíli ztratil Pech na Dohnala celkově téměř půl druhé minuty. Třetí místo v 38. ročníku Rally Příbram patří Vojtěchu Štajflovi a spolujezdkyni Markétě Skácelové, kteří startovali s voze Škoda Fabia R5.

Na Sedlčansku se stoprocentně dařilo pozdějším celkovým vítězům, posádce Dohnal / Ernest. V 11. rychlostní zkoušce ze Sestrouně přes Křečovice do Hodětic zvítězil Dohnalův Ford o osm vteřin před Pechem. Erzetu přerušila havarie vozu Renault Clio R3 posádky Zimmermann / Schleichert. Podobně si počínal Jan Dohnal i v následující 12. RZ z Nalžovic přes Dublovice do Líchov. V té „nadělil“ Pechovi, který dojel až sedmý, ztrátu necelých 15 sekund. Důvodem tak velké ztráty bylo především to, že posádka fiesty vyjela mimo trať a to stálo Pecha drahocenné sekundy. Kromě toho v této náročné rychlostní zkoušce havarovalo pět posádek.

Na Sedlčansko se posádky vrátily až po poledni, když před tím absolvovaly dvě rychlostní zkoušky na Příbramsku. V obou zvítězil Dohnal a na Sedlčansko tak přijížděl s velmi solidním náskokem jedné a čtvrt minuty na Pecha. V 15. RZ ze Setrouně do Hodětic znovu zvítězil Dohnal, Pech na druhém místě ztratil skoro 13 sekund. Do závěrečné 16. erzety odstaroval vedoucí jezdec Dohnal pět minut po půl druhé odpoledne. V cíli v Líchovech měl opět nejlepší čas, když Pech se ztrátou 1,5 sekundy dojel třetí. „Jsme za cílem poslední vložky 38. SVK Rally Příbram a podle všeho taky vítězně!,“ napsal krátce před čtrnáctou hodinou na facebook spokojený Jan Dohnal.

V konečném hodnocení po více jak 67 kilometrech nedělní druhé etapy Dohnal kromě deváté a desáté RZ vyhrál všech osm dalších. Na příbramské rallye chyběl o víkendu už jistý mistr republiky Jan Kopecký, který ve stejném termínu startuje na Katalánské rallye. Šestinásobný vítěz příbramské soutěže Václav Pech měl už před startem Rally Příbram, bez ohledu na výsledek posledního letošního podniku, v seriálu MČR jisté druhé místo. Na start se údajně z ekonomických důvodů nepostavil ani Příbramák Jan Černý, kterému v českém šampionátu i tak patří konečné třetí místo. Vítěz 38. Rally Příbram obsadil v celkovém hodnocení MČR neoficiálně páté místo.

Fotoreportáž Vojty Konopištského