Večer nastane podzimní rovnodennost

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Dnešní pátek je posledním dnem astronomického léta, s příchodem večera vstoupí Slunce do znamení Vah a na severní polokouli nastane podzimní rovnodennost. Stane se tak ve 21.01 hodin středoevropského času. Slunce bude tento den vycházet přesně na východě a zapadat přesně na západě, nadcházející noc bude stejně dlouhá jako den. Dny se začnou ještě rychleji krátit a noc prodlužovat až do 21. prosince, kdy v 17 hodin a 28 minut začne astronomická zima a zároveň nastane zimní slunovrat.

Z astronomického hlediska tak prvním typicky podzimním měsícem je říjen, dlouhodobě se průměrné denní teploty v tomto měsíci pohybují někde kolem deseti stupni Celsia. Začátku října dost často vévodí babí léto (25. 9 – 20. 10), kdy mohou i přes ranní mrazíky a mlhy šplhat odpolední teploty ke dvaceti stupňům Celsia. Období babího léta bývají různě dlouhá, například v roce 1959 trvalo babí léto téměř sedm týdnů, naopak v roce 2010 nepřišlo vůbec. Letos to podle současné situace spíše vypadá na tu druhou variantu.

Stejně často na poslední říjnovou dekádu připadají tzv. Šimonská chladna (21. – 31. 10.), kdy se na horách a někdy také ve středních polohách objevují první sněhové vločky. Měsíc říjen je zároveň obdobím dramatických změn v přírodě. Kromě toho, že dozrávají poslední plody ostružin, hroznového vína, jablek, hrušek, ořechů a stále ještě rostou podzimní houby, je každým dnem vidět, jak se příroda chystá na zimu. Zvěř si připravuje zimní zásoby, vegetační období je u konce, listí na stromech dostává podzimní barvy a začíná opadávat.