Teplota po ránu spadla v Rudolci k nule

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANSKO – Noční vyjasnění a trvající příliv studeného vzduchu způsobily v noci z pondělí na úterý výrazný pokles teplot blížící se až k bodu mrazu. Meteorologická stanice ČHMÚ v Rudolci tak například v úterý v pět hodin ráno naměřila ve dvou metrech nad zemí 1,1 °C, přízemní teplota v pěti centimetrech nad zemí přitom spadla na hodnotu 0,1 °C. Nejnižší přízemní teplotu naměřila ve středních Čechách stanice Průhonice, teploměr tam ukazoval -1,3 °C. V tu samou dobu přitom na řadě stanic na jihovýchodní Moravě teploměry ukazovaly přízemní teplotu 8 až 9,2 °C (Lednice a Brod nad Dyjí).

Z pohledu počasí na Sedlčansku se nízké teploty objevily o měsíc dříve jak vloni. V roce 2016 stanice Rudolec zaznamenala první podzimní mráz 23. října, v abnormálně teplém roce 2015 to bylo dokonce až po Dušičkách 3. listopadu. Přitom letošní léto bylo vcelku v normálu, průměrná teplota v červnu byla 18,2 °C, v červenci 18,5 °C. Nejteplejší byl srpen s průměrnou teplotou 18,8 °C. Teplé počasí převládalo prakticky po celé léto, podprůměrné byly maximálně čtyři dny za sebou (kolem 15. července a pak kolem 22. srpna). Žádné delší chladné období se v době trvání meteorologické léta nevyskytlo.

Pokud se podíváme na měsíc září z pohledu lidových pranostik, není současné chladnější počasí nic abnormálního. Zlom podle dávných pranostik nastával v polovině září, kdy se pomalu začalo především ráno ochlazovat. „15. září – Od Panny Marie Sedmibolestné teplota rychle poklesne“, případně  „21. září – Po svatém Matouši, čepici na uši“, nebo „26. září – Na svatého Cypriána, chladno bývá často z rána“. Naopak optimisticky hovoří lidová pranostika vztahující se k 28. září: „Kolem svatého Václava, nové léto nastává“.