Letadla mohou zvyšovat hlukovou zátěž

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

SEDLČANSKO – Podobně jako v předchozích létech, tak také letos se na přelomu měsíců srpna a září v České republice koná společné letecké cvičení příslušníků Armády České republiky (AČR) s armádami členských států NATO. Letošního cvičení AMPLE STRIKE 2017 se zúčastní přibližně 1300 vojáků z celkem osmnácti aliančních a partnerských armád.

„Hlavními místy cvičení budou 22. základna vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou a vojenské výcvikové prostory Boletice a Libavá. Vojáci budou využívat také 21. základnu taktického letectva Čáslav, Správu letiště Pardubice a 15. ženijní pluk v Bechyni. Největší letové úsilí se uskuteční v pracovních dnech v termínu od 28. srpna do 8. září v časech od devíti do třiadvaceti,“ uvádí tisková zpráva AČR týkající se cvičení AMPLE STRIKE 2017.

Ve dnech pracovního klidu však může dojít k příletům či odletům letecké techniky nebo k jednotlivým přeletům mezi operačními prostory. Vojenský operační prostor bechyňského letiště částečně zasahuje i nad jihozápadní část Sedlčanska, z toho důvodu mohou letadla zvyšovat hlukovou zátěž obyvatel i v noci. „Lety v nočních hodinách budou omezeny jen na minimum,“ dodává zpráva AČR.