Orlík má vodu dobrou, Slapy trápí sinice

Tento článek je starší jednoho roku, jeho obsah tak nemusí odpovídat současnému stavu

REGION – Měsíc srpen se přehoupl do své druhé poloviny, doba letních dovolených vrcholí, prázdniny finišují a s tím se blíží i konec letošní koupací sezóny. Začátkem tohoto týdne proběhla ze strany středočeských hygieniků na většině koupacích oblastí a přírodních koupalištích Středočeského kraje kontrola kvality koupacích vod. Velmi zajímavý a do jisté míry i atypický vývoj probíhá na našich dvou nejatraktivnějších a nejvíce navštěvovaných lokalitách – přehradních nádržích Slapy a Orlík.

Na orlické nádrži byla po většinu sezóny voda na výborné úrovni. V tomto týdnu sice došlo k určitému zhoršení, které však není nijak výrazné. Ze sledovaných lokalit je stupněm 3 klasifikováno pouze Podskalí. Trhovky a Lavičky mají mírně zhoršené podmínky a kvalitu vody na stupni 2, voda v koupací oblasti Popelíky má průhlednost přes 3 metry a kvalitu na stupni 1. Na přehradní nádrži Slapy je stav horší, v současné době máme na polovině sledovaných koupacích oblastech stupeň 4 – tzn. vodu nevhodnou ke koupání. Na dvou je kvalita vody na stupni 3 a na jednom je voda klasifikovaná stupněm 2.

Situaci způsobil výrazný nárůst sinic. Nejhůře jsou na tom lokality Županovice, Nová Živohošť a Stará Živohošť, kde koupání rozhodně doporučit nelze, hlavně osobám s oslabeným imunitním systémem, malým dětem nebo těhotným ženám. Obsah sinic je vysoký a u zmíněné skupiny osob by koupání v takové vodě mohlo vyvolat zdravotní problémy, např. vyrážky, zánět očních spojivek, nebo v případě polknutí většího množství vody s vysokým obsahem toxických sinic i žaludeční potíže – to se týká hlavně malých dětí.

Autor/zdroj: Krajská hygienická stanice